zywieniesportowcow.pl

Pikantne chipsy z buraka z musem z fasoli • przepis • składniki • przygotowanie

Tym razem Karol kusi pyszną przekąską. Chipsy z buraka z musem z fasoli to idealny pomysł na domową imprezę.

Pikantne chipsy z buraka z musem z fasoli

Tym razem Karol kusi pyszną przekąską. Chipsy z buraka z musem z fasoli to idealny pomysł na domową imprezę.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

burak - 4 szt.
olej rzepakowy - 2 łyżki
cytryna - 1 szt.
fasola czerwona - 200 g
ząbek czosnku - 1 szt.
olej z pestek dyni - 10 ml
pieprz biały - 1 szczypta
papryka mielona ostra - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CHIPSY:
Obieramy buraki, kroimy w plastry, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw lub cienkiej szatkownicy. Plasterki układamy na blasze wyłożonej pergaminem i posmarowanej olejem rzepakowym. Chipsy pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 120°C przez ok. 80 minut, aż będą wysuszone.
2.MIKSUJEMY MUS:
Gotujemy fasolę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Siekamy czosnek. Fasolę razem z niewielką ilością wody z gotowania miksujemy na gładką, jednolitą masę. Dodajemy posiekany czosnek, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy olej z pestek dyni i wszystko jeszcze raz dokładnie miksujemy.
3.DOPRAWIAMY CHIPSY:
Przed podaniem chipsy posypujemy solą i ostrą papryką, podajemy z musem z fasoli.
Pikantne chipsy z buraka z musem z fasoli

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CHIPSY

Obieramy buraki, kroimy w plastry, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw lub cienkiej szatkownicy. Plasterki układamy na blasze wyłożonej pergaminem i posmarowanej olejem rzepakowym. Chipsy pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 120°C przez ok. 80 minut, aż będą wysuszone.

2

MIKSUJEMY MUS

Gotujemy fasolę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Siekamy czosnek. Fasolę razem z niewielką ilością wody z gotowania miksujemy na gładką, jednolitą masę. Dodajemy posiekany czosnek, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy olej z pestek dyni i wszystko jeszcze raz dokładnie miksujemy.

3

DOPRAWIAMY CHIPSY

Przed podaniem chipsy posypujemy solą i ostrą papryką, podajemy z musem z fasoli.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

789,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

197,4 kcal

🥑

Tłuszcz

7,1 g

🌾

Węglowodany

30,5 g

🥬

Błonnik

6,4 g

💪

Białko

6,4 g

Podobne przepisy

Pikantne chipsy z buraka z musem z fasoli - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl