zywieniesportowcow.pl

Piersi indyka w chrupiących płatkach kukurydzianych z sosem z mango • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatny indyk i słodko-ostry chutney z mango to danie, w którym można się zakochać! Lekkie, sycące, wyraziste, pyszne!

Piersi indyka w chrupiących płatkach kukurydzianych z sosem z mango

Delikatny indyk i słodko-ostry chutney z mango to danie, w którym można się zakochać! Lekkie, sycące, wyraziste, pyszne!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mango - 1 szt.
ocet winny, biały - 100 ml
cukier - 50 g
ząbek czosnku - 0,5 szt.
burak - 3 szt.
masło - 50 g
limonka - 0,5 szt.
sok z limonki - 10 ml
ser pleśniowy - 75 g
jajko - 25 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
mąka pszenna - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
tymianek świeży - 1 łyżka
indyk pierś - 500 g
płatki kukurydziane - 150 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ BLENDER BLACHĘ:
papier do pieczenia Rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej: Buraki dokładnie umyj, ułóż na blaszce i piecz w temperaturze 200°C (funkcja grzania góra-dół) przez ok.
2.60-90 MINUT, AŻ:
będą miękkie.
3.UPIECZONE BURAKI OBIERZ:
i pokrój w dość dużą kostkę.
4.SOS Z MANGO:
Z limonki za pomocą obieraczki do warzyw odkrawamy 2 kawałki skórki.
5.MANGO KROIMY W:
drobną kostkę.
6.DO GARNKA DODAJEMY:
100 ml octu winnego i 50 g cukru, dodajemy 2 pokrojone w plastry ząbki czosnku, 2 kawałki skórki z limonki oraz kilka gałązek świeżego tymianku (w całości).
7.CAŁOŚĆ GOTUJEMY, AŻ:
cukier się rozpuści, następnie zmniejszamy ogień, gdy cały płyn odparuje (ocet z cukrem rozpuszczą się), dodajemy mango (mniej więcej w połowie gotowania).
8.GOTUJEMY DO MOMENTU:
uzyskania odpowiedniej konsystencji (owoce mango w gęstym syropie).
9.PURÉE Z BURAKÓW:
Do czystego garnka przekładamy upieczone wcześniej i pokrojone buraki, dodajemy drobno posiekany tymianek, doprawiamy solą i białym mielonym pieprzem.
10.DODAJEMY MASŁO POKROJONE:
na mniejsze kawałki.
11.ŚCIERAMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ:
skórki z limonki, startej na tarce. PODGRZEWAMY.
12.GDY MASŁO SIĘ:
rozpuści, a buraki podgrzeją, dodajemy niewielką ilość wody (masło ponownie powinno zrobić się kremowe).
13.DODAJEMY NIEBIESKI SER:
pleśniowy – ilość zależy od preferencji smakowych.
14.CAŁOŚĆ MIKSUJEMY ZA:
pomocą blendera.
15.NA SAM KONIEC:
dodajemy niewielką ilość soku z limonki, sól i biały, mielony pieprz.
16.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
17.PIERSI INDYKA UMYTE,:
osuszone i oczyszczone piersi indyka porcjujemy, aby wszystkie kawałki były tej samej grubości.
18.DOPRAWIAMY JE SOLĄ:
i białym mielonym pieprzem z jednej i drugiej strony.
19.PŁATKI KUKURYDZIANE DELIKATNIE:
kruszymy w dłoniach, następnie dodajemy niewielką ilość posiekanego tymianku i dokładnie mieszamy razem z płatkami.
20.PIERSI INDYKA PANIERUJEMY:
w mące, jajku i płatkach wymieszanych z tymiankiem.
21.SMAŻYMY NA ZŁOTY:
kolor na patelni, na której uprzednio rozgrzaliśmy niewielką ilość oliwy z oliwek (patelnia nie może być zbyt gorąca).
22.NASTĘPNIE PIERSI WYKŁADAMY:
na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i przed samym podaniem wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 160°C na 5-8 minut.
23.JAK PODAWAĆ NA:
talerz wykładamy purée z buraków, na purée – pierś indyka pokrojoną na mniejsze części oraz sos z mango.
24.DEKORUJEMY ŚWIEŻYM TYMIANKIEM:
polanym oliwą z oliwek.
Piersi indyka w chrupiących płatkach kukurydzianych z sosem z mango

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ BLENDER BLACHĘ

papier do pieczenia Rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej: Buraki dokładnie umyj, ułóż na blaszce i piecz w temperaturze 200°C (funkcja grzania góra-dół) przez ok.

2

60-90 MINUT, AŻ

będą miękkie.

3

UPIECZONE BURAKI OBIERZ

i pokrój w dość dużą kostkę.

4

SOS Z MANGO

Z limonki za pomocą obieraczki do warzyw odkrawamy 2 kawałki skórki.

5

MANGO KROIMY W

drobną kostkę.

6

DO GARNKA DODAJEMY

100 ml octu winnego i 50 g cukru, dodajemy 2 pokrojone w plastry ząbki czosnku, 2 kawałki skórki z limonki oraz kilka gałązek świeżego tymianku (w całości).

7

CAŁOŚĆ GOTUJEMY, AŻ

cukier się rozpuści, następnie zmniejszamy ogień, gdy cały płyn odparuje (ocet z cukrem rozpuszczą się), dodajemy mango (mniej więcej w połowie gotowania).

8

GOTUJEMY DO MOMENTU

uzyskania odpowiedniej konsystencji (owoce mango w gęstym syropie).

9

PURÉE Z BURAKÓW

Do czystego garnka przekładamy upieczone wcześniej i pokrojone buraki, dodajemy drobno posiekany tymianek, doprawiamy solą i białym mielonym pieprzem.

10

DODAJEMY MASŁO POKROJONE

na mniejsze kawałki.

11

ŚCIERAMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ

skórki z limonki, startej na tarce. PODGRZEWAMY.

12

GDY MASŁO SIĘ

rozpuści, a buraki podgrzeją, dodajemy niewielką ilość wody (masło ponownie powinno zrobić się kremowe).

13

DODAJEMY NIEBIESKI SER

pleśniowy – ilość zależy od preferencji smakowych.

14

CAŁOŚĆ MIKSUJEMY ZA

pomocą blendera.

15

NA SAM KONIEC

dodajemy niewielką ilość soku z limonki, sól i biały, mielony pieprz.

16

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

17

PIERSI INDYKA UMYTE,

osuszone i oczyszczone piersi indyka porcjujemy, aby wszystkie kawałki były tej samej grubości.

18

DOPRAWIAMY JE SOLĄ

i białym mielonym pieprzem z jednej i drugiej strony.

19

PŁATKI KUKURYDZIANE DELIKATNIE

kruszymy w dłoniach, następnie dodajemy niewielką ilość posiekanego tymianku i dokładnie mieszamy razem z płatkami.

20

PIERSI INDYKA PANIERUJEMY

w mące, jajku i płatkach wymieszanych z tymiankiem.

21

SMAŻYMY NA ZŁOTY

kolor na patelni, na której uprzednio rozgrzaliśmy niewielką ilość oliwy z oliwek (patelnia nie może być zbyt gorąca).

22

NASTĘPNIE PIERSI WYKŁADAMY

na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i przed samym podaniem wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 160°C na 5-8 minut.

23

JAK PODAWAĆ NA

talerz wykładamy purée z buraków, na purée – pierś indyka pokrojoną na mniejsze części oraz sos z mango.

24

DEKORUJEMY ŚWIEŻYM TYMIANKIEM

polanym oliwą z oliwek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4651,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1162,8 kcal

🥑

Tłuszcz

53,6 g

🌾

Węglowodany

87,8 g

🥬

Błonnik

83,0 g

💪

Białko

83,0 g

Podobne przepisy

Piersi indyka w chrupiących płatkach kukurydzianych z sosem z mango - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl