zywieniesportowcow.pl

Piersi gęsi w pomarańczach z pyzami i kapustą z jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie

Wielkopolskie smaki w Kuchni Lidla! Gęś z pyzami własnego wyrobu z pyszną czerwoną kapustą z jabłkami!

Piersi gęsi w pomarańczach z pyzami i kapustą z jabłkami

Wielkopolskie smaki w Kuchni Lidla! Gęś z pyzami własnego wyrobu z pyszną czerwoną kapustą z jabłkami!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 100 ml
oliwa z oliwek - 50 ml
sok pomarańczowy - 1 l
zioła prowansalskie - 1 szczypta
czosnek granulowany - 1 łyżeczka
drożdże suszone - 10 g
jajko - 1 szt.
masło - 25 g
woda - 80 ml
mąka pszenna - 250 g
cukier - 2 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
kapusta czerwona - 400 g
ocet winny - 4 łyżki
sól - 1 szczypta
jabłko czerwone - 2 szt.
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
pomarańcza - 4 szt.
śliwka suszona - 50 g
wino czerwone - 100 ml
gęś filet, mrożony - 600 g

Instrukcje przygotowania

1.PIERSI GĘSI MYJEMY, OSUSZAMY.:
Pomarańcze obieramy i filetujemy. Suszone śliwki kroimy na cienkie paseczki. Łączymy wszystkie składniki marynaty, dodajemy cząstki pomarańczy, śliwki oraz mięso. Odstawiamy do lodówki na noc.
2.MIĘSO WYJMUJEMY Z MARYNATY:
i układamy na zimnej patelni skórą do dołu. Smażymy na wolnym ogniu aż do wytopienia części tłuszczu. Gęsinę przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy przygotowaną marynatą i pieczemy przez około 1 godziny w temperaturze 200°C. Aby zapobiec wysychaniu mięsa, co jakiś czas polewamy je czerwonym winem i sosem z dna naczynia. Mięso wyciągamy z piekarnika. Sos, w którym piekła się gęś, przelewamy do rondla i zagotowujemy. Do sosu, który cały czas mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody.
3.KAPUSTĘ SZATKUJEMY. JABŁKO OBIERAMY:
i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelnię wrzucamy wszystkie składniki, zalewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem przez około 30 minut, aż kapusta zmięknie.
Piersi gęsi w pomarańczach z pyzami i kapustą z jabłkami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIERSI GĘSI MYJEMY, OSUSZAMY.

Pomarańcze obieramy i filetujemy. Suszone śliwki kroimy na cienkie paseczki. Łączymy wszystkie składniki marynaty, dodajemy cząstki pomarańczy, śliwki oraz mięso. Odstawiamy do lodówki na noc.

2

MIĘSO WYJMUJEMY Z MARYNATY

i układamy na zimnej patelni skórą do dołu. Smażymy na wolnym ogniu aż do wytopienia części tłuszczu. Gęsinę przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy przygotowaną marynatą i pieczemy przez około 1 godziny w temperaturze 200°C. Aby zapobiec wysychaniu mięsa, co jakiś czas polewamy je czerwonym winem i sosem z dna naczynia. Mięso wyciągamy z piekarnika. Sos, w którym piekła się gęś, przelewamy do rondla i zagotowujemy. Do sosu, który cały czas mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody.

3

KAPUSTĘ SZATKUJEMY. JABŁKO OBIERAMY

i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelnię wrzucamy wszystkie składniki, zalewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem przez około 30 minut, aż kapusta zmięknie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4411,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

551,4 kcal

🥑

Tłuszcz

21,9 g

🌾

Węglowodany

64,9 g

🥬

Błonnik

24,1 g

💪

Białko

24,1 g

Podobne przepisy

Piersi gęsi w pomarańczach z pyzami i kapustą z jabłkami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl