zywieniesportowcow.pl

Krem marchewkowy z serem savaron • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczna zupa krem z pieczonej marchewki, czyli idealne danie na chłodny dzień i nie tylko. Sprawdź, jak smakuje w wersji zapiekanej z wyjątkowym serem savaron.

Krem marchewkowy z serem savaron

Aromatyczna zupa krem z pieczonej marchewki, czyli idealne danie na chłodny dzień i nie tylko. Sprawdź, jak smakuje w wersji zapiekanej z wyjątkowym serem savaron.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

marchew - 500 g
ziemniak - 1 szt.
oliwa z oliwek - 30 ml
kumin - 0,25 łyżeczki
papryka wędzona mielona - 0,5 łyżeczki
szalotka - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
masło - 10 g
bulion drobiowy - 1 l
śmietana 30% - 100 ml
sól -
pieprz czarny -
ser savaron - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY WARZYWA:
Marchewki i ziemniaki obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Tak przygotowane warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy 20 ml oliwy i oprószamy kuminem oraz wędzoną papryką. Całość pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż marchewki będą skarmelizowane.
2.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Szalotkę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. W garnku roztapiamy masło i podgrzewamy pozostałą oliwę. Szalotkę i czosnek podsmażamy, aż zaczną pachnieć. Następnie do garnka dodajemy podpieczone warzywa i całość smażymy jeszcze 2 minuty.
3.GOTUJEMY I BLENDUJEMY ZUPĘ:
Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie zupę blendujemy na gładki krem, stopniowo wlewając śmietankę. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
4.ZAPIEKAMY ZUPĘ Z SEREM:
Ser savaron kroimy w plastry. Zupę przelewamy do żaroodpornych misek, w każdej misce na powierzchni zupy kładziemy plaster sera. Zupę zapiekamy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Krem marchewkowy z serem savaron

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY WARZYWA

Marchewki i ziemniaki obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Tak przygotowane warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy 20 ml oliwy i oprószamy kuminem oraz wędzoną papryką. Całość pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż marchewki będą skarmelizowane.

2

PODSMAŻAMY WARZYWA

Szalotkę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. W garnku roztapiamy masło i podgrzewamy pozostałą oliwę. Szalotkę i czosnek podsmażamy, aż zaczną pachnieć. Następnie do garnka dodajemy podpieczone warzywa i całość smażymy jeszcze 2 minuty.

3

GOTUJEMY I BLENDUJEMY ZUPĘ

Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie zupę blendujemy na gładki krem, stopniowo wlewając śmietankę. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

4

ZAPIEKAMY ZUPĘ Z SEREM

Ser savaron kroimy w plastry. Zupę przelewamy do żaroodpornych misek, w każdej misce na powierzchni zupy kładziemy plaster sera. Zupę zapiekamy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1216 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

304 kcal

🥑

Tłuszcz

21,4 g

🌾

Węglowodany

21,3 g

🥬

Błonnik

4,4 g

💪

Białko

9,5 g

Podobne przepisy

Krem marchewkowy z serem savaron - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl