zywieniesportowcow.pl

Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem • przepis • składniki • przygotowanie

Małe pierożki wypełnione aż po brzegi delikatnym farszem z łososia, podane z aromatycznym sosem na bazie bazylii.

Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem

Małe pierożki wypełnione aż po brzegi delikatnym farszem z łososia, podane z aromatycznym sosem na bazie bazylii.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

świeży koperek - 0,5 pęczka
łosoś - 500 g
pieprz czarny - 1 szczypta
szalotka - 5 szt.
śmietanka kremówka 30% - 200 ml
woda - 125 ml
mąka pszenna - 500 g
oliwa z oliwek - 4 łyżki
sól - 1 szczypta
bazylia świeża - 1 pęczek
ząbek czosnku - 1 szt.
masło - 100 g
orzech włoski - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE FARSZ SZALOTKI:
siekamy, szklimy na maśle.
2.ŁOSOSIA ROZDROBNIAMY. WYKŁADAMY NA ROZGRZANĄ:
patelnię.
3.
KOPEREK SIEKAMY.
4.WLEWAMY ŚMIETANKĘ, DODAJEMY:
koperek, sól i pieprz.
5.DUSIMY FARSZ NA:
małym ogniu przez mniej więcej 10 min. STUDZIMY. CIASTO MĄKĘ PRZESIEWAMY: z solą.
6.
DODAJEMY OLEJ.
7.WYRABIAMY CIASTO, STOPNIOWO:
dodając wodę. ROZWAŁKOWUJEMY.
8.WYCINAMY KÓŁKA ZA:
pomocą szklanki.
9.FORMUJEMY PIEROGI. SOS BAZYLIĘ:
siekamy.
10.ORZECHY PRAŻYMY NA:
suchej patelni i siekamy. CZOSNEK PRZECISKAMY PRZEZ: praskę. MASŁO ROZTAPIAMY W: garnuszku.
11.DODAJEMY RESZTĘ:
składników. MIESZAMY.
12.ODSTAWIAMY NA KILKA:
minut, aż sos nabierze aromatu bazylii.
13.JAK PODAWAĆ PIEROŻKI:
wyciągnięte prosto z wody, polewamy sosem.
14.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE FARSZ SZALOTKI

siekamy, szklimy na maśle.

2

ŁOSOSIA ROZDROBNIAMY. WYKŁADAMY NA ROZGRZANĄ

patelnię.

3

KOPEREK SIEKAMY.

4

WLEWAMY ŚMIETANKĘ, DODAJEMY

koperek, sól i pieprz.

5

DUSIMY FARSZ NA

małym ogniu przez mniej więcej 10 min. STUDZIMY. CIASTO MĄKĘ PRZESIEWAMY: z solą.

6

DODAJEMY OLEJ.

7

WYRABIAMY CIASTO, STOPNIOWO

dodając wodę. ROZWAŁKOWUJEMY.

8

WYCINAMY KÓŁKA ZA

pomocą szklanki.

9

FORMUJEMY PIEROGI. SOS BAZYLIĘ

siekamy.

10

ORZECHY PRAŻYMY NA

suchej patelni i siekamy. CZOSNEK PRZECISKAMY PRZEZ: praskę. MASŁO ROZTAPIAMY W: garnuszku.

11

DODAJEMY RESZTĘ

składników. MIESZAMY.

12

ODSTAWIAMY NA KILKA

minut, aż sos nabierze aromatu bazylii.

13

JAK PODAWAĆ PIEROŻKI

wyciągnięte prosto z wody, polewamy sosem.

14

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4521,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1130,4 kcal

🥑

Tłuszcz

61,4 g

🌾

Węglowodany

102,4 g

🥬

Błonnik

2,4 g

💪

Białko

43,2 g

Podobne przepisy

Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl