zywieniesportowcow.pl

Pieczone frytki warzywne z dipem ziołowym • przepis • składniki • przygotowanie

Zamiast smażenia – pieczenie, zamiast ziemniaków – aż cztery różne rodzaje warzyw, które doskonale nadają się do tego, by przygotować z nich frytki! Zrób tę wyjątkową przekąskę i podaj ją z dipem ziołowym.

Pieczone frytki warzywne z dipem ziołowym

Zamiast smażenia – pieczenie, zamiast ziemniaków – aż cztery różne rodzaje warzyw, które doskonale nadają się do tego, by przygotować z nich frytki! Zrób tę wyjątkową przekąskę i podaj ją z dipem ziołowym.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

batat - 1 szt.
burak - 2 szt.
cebula dymka - 2 szt.
cukinia - 1 szt.
curry - 1 szczypta
cynamon - 1 szczypta
ząbek czosnku - 1 szt.
dynia hokkaido - 0,5 szt.
jogurt naturalny - 1 łyżka
papryka mielona ostra - 1 szczypta
miód - 1 łyżka
ocet balsamiczny - 1 łyżka
olej rzepakowy - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
serek śmietankowy - 200 g
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 1 łyżka
tymianek świeży - 10 g
tymianek suszony - 2 łyżki
zioła prowansalskie - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA:
Bataty, dynię oraz buraka obieramy i wraz z cukinią kroimy w słupki. Umieszczamy w osobnych miseczkach.
2.PRZYPRAWIAMY WARZYWA:
Bataty mieszamy z odrobiną oleju, solą, pieprzem i świeżym, drobno posiekanym tymiankiem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
3.PIECZEMY FRYTKI:
Warzywa w przyprawach wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 30 minut.
4.PRZYGOTOWUJEMY DIP ZIOŁOWY:
Dymkę, szczypiorek, czosnek siekamy bardzo drobno. Umieszczamy w misce, dodajemy serek śmietankowy i jogurt. Doprawiamy drobno posiekanym tymiankiem, solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Pieczone frytki warzywne z dipem ziołowym

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA

Bataty, dynię oraz buraka obieramy i wraz z cukinią kroimy w słupki. Umieszczamy w osobnych miseczkach.

2

PRZYPRAWIAMY WARZYWA

Bataty mieszamy z odrobiną oleju, solą, pieprzem i świeżym, drobno posiekanym tymiankiem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

3

PIECZEMY FRYTKI

Warzywa w przyprawach wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 30 minut.

4

PRZYGOTOWUJEMY DIP ZIOŁOWY

Dymkę, szczypiorek, czosnek siekamy bardzo drobno. Umieszczamy w misce, dodajemy serek śmietankowy i jogurt. Doprawiamy drobno posiekanym tymiankiem, solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1731,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

432,9 kcal

🥑

Tłuszcz

24 g

🌾

Węglowodany

49,9 g

🥬

Błonnik

8,6 g

💪

Białko

9,5 g

Podobne przepisy

Pieczone frytki warzywne z dipem ziołowym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl