zywieniesportowcow.pl

Pieczeń z karkówki z ajwarem • przepis • składniki • przygotowanie

Wyjątkowa pieczeń z kruchej karkówki pieczonej w ajwarze i białym winie. Świetnie sprawdzi się jako główne danie podczas uroczystego obiadu, chociaż jest pyszna nie tylko od święta.

Pieczeń z karkówki z ajwarem

Wyjątkowa pieczeń z kruchej karkówki pieczonej w ajwarze i białym winie. Świetnie sprawdzi się jako główne danie podczas uroczystego obiadu, chociaż jest pyszna nie tylko od święta.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 3 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
olej słonecznikowy - 6 łyżek
mięso wieprzowe karkówka - 1,5 kg
sól - 1 łyżeczka
pieprz biały - 1 łyżeczka
Ajwar - 200 g
majeranek suszony - 2 łyżki
wino białe, wytrawne - 450 ml
rozmaryn świeży - 2 gałązki
pomidory krojone z puszki - 400 g
miód - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK:
Cebule kroimy w pióra, a czosnek w plastry. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i podsmażamy na nim przygotowane składniki, aż się zeszklą i nabiorą złotego koloru, przez ok. 7-10 minut.
2.FORMUJEMY PIECZEŃ:
Karkówkę przekrawamy wzdłuż tak, aby powstał długi płat mięsa o grubości ok. 1,5-2 cm. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy ajwarem i oprószamy 2 łyżkami majeranku. Tak przygotowaną karkówkę zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i w kilku miejscach owijamy sznurkiem.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Do podsmażonej cebulki i czosnku dolewamy 350 ml białego wina, dodajemy 2 gałązki rozmarynu i czekamy, aż wino się wygotuje. Następnie na patelnię dodajemy pozostały ajwar, krojone pomidory, majeranek i miód. Całość chwilę podgrzewamy i wlewamy ok. 400 ml wody (płucząc nią puszkę po pomidorach). Tak przygotowany sos gotujemy przez ok. 10 minut, aż płyn się delikatnie zredukuje.
4.PIECZEMY KARKÓWKĘ:
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim karkówkę z każdej strony, aż nabierze złotego koloru. Lekko zredukowany sos przelewamy do brytfanny i przekładamy do niej podsmażone mięso. Pieczeń przykrywamy pokrywą i pieczemy przez ok. 3 godziny w piecu rozgrzanym do 150°C.
5.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Sos po pieczeniu przelewamy do blendera kielichowego wraz z pozostałymi 100 ml wina i 100 ml wody. Całość miksujemy przez ok. 1 minutę i przecieramy przez sitko o drobnych oczkach.
6.PODAJEMY PIECZEŃ:
Gotową pieczeń obieramy ze sznurka i kroimy w plastry. Danie podajemy z purée ziemniaczanym i zmiksowanym sosem.
Pieczeń z karkówki z ajwarem

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK

Cebule kroimy w pióra, a czosnek w plastry. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i podsmażamy na nim przygotowane składniki, aż się zeszklą i nabiorą złotego koloru, przez ok. 7-10 minut.

2

FORMUJEMY PIECZEŃ

Karkówkę przekrawamy wzdłuż tak, aby powstał długi płat mięsa o grubości ok. 1,5-2 cm. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy ajwarem i oprószamy 2 łyżkami majeranku. Tak przygotowaną karkówkę zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i w kilku miejscach owijamy sznurkiem.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Do podsmażonej cebulki i czosnku dolewamy 350 ml białego wina, dodajemy 2 gałązki rozmarynu i czekamy, aż wino się wygotuje. Następnie na patelnię dodajemy pozostały ajwar, krojone pomidory, majeranek i miód. Całość chwilę podgrzewamy i wlewamy ok. 400 ml wody (płucząc nią puszkę po pomidorach). Tak przygotowany sos gotujemy przez ok. 10 minut, aż płyn się delikatnie zredukuje.

4

PIECZEMY KARKÓWKĘ

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim karkówkę z każdej strony, aż nabierze złotego koloru. Lekko zredukowany sos przelewamy do brytfanny i przekładamy do niej podsmażone mięso. Pieczeń przykrywamy pokrywą i pieczemy przez ok. 3 godziny w piecu rozgrzanym do 150°C.

5

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Sos po pieczeniu przelewamy do blendera kielichowego wraz z pozostałymi 100 ml wina i 100 ml wody. Całość miksujemy przez ok. 1 minutę i przecieramy przez sitko o drobnych oczkach.

6

PODAJEMY PIECZEŃ

Gotową pieczeń obieramy ze sznurka i kroimy w plastry. Danie podajemy z purée ziemniaczanym i zmiksowanym sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3605,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

600,9 kcal

🥑

Tłuszcz

47,6 g

🌾

Węglowodany

26,4 g

🥬

Błonnik

7,6 g

💪

Białko

50,6 g

Podobne przepisy

Pieczeń z karkówki z ajwarem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl