Pieczeń z karkówki z ajwarem • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowa pieczeń z kruchej karkówki pieczonej w ajwarze i białym winie. Świetnie sprawdzi się jako główne danie podczas uroczystego obiadu, chociaż jest pyszna nie tylko od święta.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Cebule kroimy w pióra, a czosnek w plastry. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i podsmażamy na nim przygotowane składniki, aż się zeszklą i nabiorą złotego koloru, przez ok. 7-10 minut.
FORMUJEMY PIECZEŃ
Karkówkę przekrawamy wzdłuż tak, aby powstał długi płat mięsa o grubości ok. 1,5-2 cm. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy ajwarem i oprószamy 2 łyżkami majeranku. Tak przygotowaną karkówkę zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i w kilku miejscach owijamy sznurkiem.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do podsmażonej cebulki i czosnku dolewamy 350 ml białego wina, dodajemy 2 gałązki rozmarynu i czekamy, aż wino się wygotuje. Następnie na patelnię dodajemy pozostały ajwar, krojone pomidory, majeranek i miód. Całość chwilę podgrzewamy i wlewamy ok. 400 ml wody (płucząc nią puszkę po pomidorach). Tak przygotowany sos gotujemy przez ok. 10 minut, aż płyn się delikatnie zredukuje.
PIECZEMY KARKÓWKĘ
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim karkówkę z każdej strony, aż nabierze złotego koloru. Lekko zredukowany sos przelewamy do brytfanny i przekładamy do niej podsmażone mięso. Pieczeń przykrywamy pokrywą i pieczemy przez ok. 3 godziny w piecu rozgrzanym do 150°C.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Sos po pieczeniu przelewamy do blendera kielichowego wraz z pozostałymi 100 ml wina i 100 ml wody. Całość miksujemy przez ok. 1 minutę i przecieramy przez sitko o drobnych oczkach.
PODAJEMY PIECZEŃ
Gotową pieczeń obieramy ze sznurka i kroimy w plastry. Danie podajemy z purée ziemniaczanym i zmiksowanym sosem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3605,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
600,9 kcal
Tłuszcz
47,6 g
Węglowodany
26,4 g
Błonnik
7,6 g
Białko
50,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sos ze świeżych ziół i oliwy z oliwek
Do pieczonych warzyw, do sałatek, do pizzy! Ten sos ze świeżych ziół sprawi, że każde danie będzie wyjątkowe. Przygotuj go i sprawdź, ile ma w sobie smaku i aromatu.

Uda kurczaka duszone w herbacie z rumem
Zamarynuj udka w rumie, a następnie upiecz je wraz z ziemniakami!

Chleb bezglutenowy z samych ziaren
Wypróbuj przepis Kingi na wegański i bezglutenowy chleb z samych ziaren!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Orkiszowy krupnik z kurczakiem
Szybki i prosty krupnik na bazie kaszy orkiszowej zaspokoi Twój apetyt na miseczkę czegoś domowego i sycącego. W wersji z delikatnym mięsem z piersi kurczaka smakuje wyjątkowo dobrze!

Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą
Połączenie pistacji, migdałów i białej czekolady to smak, do którego będziesz wracać! Przepis Pawła na szybkie i proste ciasteczka warto mieć pod ręką, zawsze gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego.

Tagliatelle z koprem włoskim i kaparami
Spróbuj połączenia kopru włoskiego z kaparami i twarogiem! To doskonały dodatek do makaronu, na ciepło i na zimno!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pad thai z tofu i imbirem
Pad thai to prawdziwa klasyka! Przygotuj je w wersji z marynowanym tofu i warzywami.

Zupa piwna z bekonem
Propozycja przeznaczona nie tylko dla fanów złocistego trunku – pyszna zupa na bazie kurczaka podawana z grzankami.

Empanady z salsa verde
Pierogi w wersji południowej! Chrupiące ciasto wypełniono wyrazistym farszem, a całość polano ziołowym sosem. Pyszne!