Orzechowiec • przepis • składniki • przygotowanie
Smaczne warstwy klasycznego orzechowca to puszysty, waniliowy krem, chrupiące orzechy włoskie i kruche ciasto. Upiecz je na święta razem z Pawłem!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY ORZECHY
Grubo posiekane orzechy podsmażamy na rozgrzanej patelni na maśle z dodatkiem miodu. Odstawiamy do ostygnięcia.
PRZYGOTOWUJEMY BLATY CIASTA
Miękkie masło łączymy z pozostałymi składnikami ciasta i zagniatamy w misce na gładką, jednolitą masę. Gdy składniki się połączą, przekładamy ciasto na deskę i zagniatamy chwilę, a następnie dzielimy na dwie równe części.
PIECZEMY BLATY
Przesmażone i wystudzone orzechy mieszamy na patelni, wykładamy na jeden z blatów i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
400 ml mleka łączymy w garnku z nasionkami wanilii i cukrem. Zagotowujemy. Dodajemy żelatynę i mieszamy, aż połączy się z mlekiem. Dodajemy budyń rozrobiony w 200 ml mleka i energicznie mieszamy całość za pomocą rózgi. Budyń zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
SKŁADAMY WARSTWY CIASTA
Krem wykładamy na blat bez orzechów i rozprowadzamy równomiernie na całej jego powierzchni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
9127,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
760,6 kcal
Tłuszcz
47,9 g
Węglowodany
73,4 g
Błonnik
1,5 g
Białko
12,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapka kubańska
Kanapka kubańska to prawdziwa uczta dla miłośników mięsa i wyrazistych smaków. Ten klasyczny przysmak łączy w sobie chrupiącą bagietkę z soczystą pieczenią wieprzową, szynką, serem, piklami i musztardą. To nie jest zwykła kanapka – naprawdę warto jej spróbować!

Minibabeczki z rabarbarem i białą czekoladą
Gdy zaczyna się sezon na rabarbar, warto mieć sprawdzone przepisy pod ręką, a wśród nich przepis na minibabeczki z rabarbarem!

Schab duszony z sałatką i brokułami
Wypróbuj pomysł na obiad dla dużej rodziny! Duszony schab, pyszna sałatka i brokuły z chrupiącymi migdałami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pierś z kurczaka w orzechach, z sosem balsamicznym i sałatka z buraczków
Mięso w chrupiącej panierce podane w towarzystwie warzyw. Wywodzące się z Włoch lekkie danie, które może zrobić każdy!

Gryczane bułeczki z serem camembert
Nie ma nic lepszego niż zapach pieczywa, które przygotujesz w domu! Sięgnij po przepis Karola i podaj najbliższym gryczane bułeczki z serem camembert i figami.

Francuskie makaroniki
Klasyka francuskiego cukiernictwa - makaroniki przełożone pysznym kremem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szynka drobiowa z szynkowaru
Delikatna szynka zyskuje na charakterze dzięki odpowiednio dobranym przyprawom. Przygotuj ją w szynkowarze i sprawdź, jak smakuje!

Świąteczne ciasteczka w kształcie choinek
Kruche ciasteczka, a pomiędzy nimi aksamitny, zielony krem pistacjowy – niech tak smakują Wasze święta! Przepis Kingi jest stworzony dla tych, którzy pieką słodkości bez glutenu.

Wytrawne ciasto drożdżowe z jagnięciną i groszkiem
Wytrawne ciasto drożdżowe? Oczywiście! Jeśli jeszcze nie zagościło w Twojej kuchni, to czas nadrobić zaległości!