zywieniesportowcow.pl

Pasztet z wątróbek drobiowych • przepis • składniki • przygotowanie

Idealny na kanapki, aromatyczny i aksamitny – dla pasztetu z wątróbek drobiowych według przepisu Karola musi znaleźć się miejsce na wielkanocnym, śniadaniowym stole!

Pasztet z wątróbek drobiowych

Idealny na kanapki, aromatyczny i aksamitny – dla pasztetu z wątróbek drobiowych według przepisu Karola musi znaleźć się miejsce na wielkanocnym, śniadaniowym stole!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
pieprz biały - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
masło - 200 g
natka pietruszki - 5 g
sól - 1 szczypta
śliwka suszona - 4 szt.
tymianek suszony - 1 łyżeczka
kurczak wątróbka - 300 g
brandy - 50 ml
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY WĄTRÓBKI:
Oczyszczone wątróbki przesmażamy na patelni tak, by przypiekły się z zewnątrz na złoty kolor, a w środku pozostały miękkie. Odkładamy na talerz, by lekko przestygły.
2.MIELEMY WĄTRÓBKĘ:
Przestudzoną wątróbkę mielemy w naczyniu blendera. Dodajemy gałkę muszkatołową startą na tarce o drobnych oczkach, mielony pieprz biały, czosnek i suszony tymianek roztarty w dłoniach.
3.PODAJEMY PASZTET:
Pasztet przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekane suszone śliwki. Mieszamy. Dekorujemy ulubionymi, świeżymi ziołami.
Pasztet z wątróbek drobiowych

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY WĄTRÓBKI

Oczyszczone wątróbki przesmażamy na patelni tak, by przypiekły się z zewnątrz na złoty kolor, a w środku pozostały miękkie. Odkładamy na talerz, by lekko przestygły.

2

MIELEMY WĄTRÓBKĘ

Przestudzoną wątróbkę mielemy w naczyniu blendera. Dodajemy gałkę muszkatołową startą na tarce o drobnych oczkach, mielony pieprz biały, czosnek i suszony tymianek roztarty w dłoniach.

3

PODAJEMY PASZTET

Pasztet przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekane suszone śliwki. Mieszamy. Dekorujemy ulubionymi, świeżymi ziołami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2134,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

177,9 kcal

🥑

Tłuszcz

14,9 g

🌾

Węglowodany

4,8 g

🥬

Błonnik

0,4 g

💪

Białko

4,5 g

Podobne przepisy

Pasztet z wątróbek drobiowych - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl