Panna cotta waniliowa z owocami lasu • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj deser inspirowanych kuchnią włoską, który pokochał cały świat! Kilka prostych produktów, świeże owoce i zachwycający efekt!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
NA SZCZEGÓLNĄ UWAGĘ
zasługuje etap przygotowania żelatyny.
DOKŁADNIE ROZPUŚĆ JĄ
w ciepłej śmietance kremówce, aby uniknąć grudek, które potrafią skutecznie zepsuć strukturę deseru.
NAJLEPIEJ WCZEŚNIEJ PRZEZ
kilka minut moczyć żelatynę w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić ją w podgrzanej śmietance.
PO ZALANIU MASĄ
foremek lub szklanek, pozwól panna cottcie wystygnąć i stężeć w lodówce przez co najmniej kilka godzin (najlepiej przez całą noc), aby uzyskać optymalną konsystencję.
JAK ZROBIĆ PANNA
cottę, która fantastycznie smakuje, a przy tym perfekcyjnie wygląda?
PODSTAWA TO WYBÓR
naczyń, do których przelejesz masę.
OCZYWIŚCIE FOREMKI DO
panna cotty mogą być różnorodne, ale najbardziej polecamy Ci szklane lub ceramiczne miseczki i kieliszki.
STRZAŁ W DZIESIĄTKĘ
to foremki do muffinek.
SĄ ONE WYGODNE,
zwłaszcza kiedy planujesz przygotować większą ilość naszego przysmaku.
ZAZWYCZAJ MAJĄ OPTYMALNĄ
pojemność i zapewniają deserowi piękny kształt.
SZCZEGÓLNIE DOBRZE SPRAWDZĄ
się ceramiczne lub silikonowe foremki, z których łatwo wyjmiesz masę, a następnie z łatwością je oczyścisz.
Z KOLEI NAJPROSTSZA
opcja to szklanki do koktajli lub po prostu niewielkie filiżanki, które znajdują się w każdym domu.
MOGĄ BYĆ PROSTE,
o tradycyjnym kształcie kieliszka lub bardziej fantazyjne, z ozdobnymi kształtami i wzorami.
TO ZALEŻY TYLKO
od Ciebie!
RADZIMY UNIKAĆ WYSOKICH
szklanek.
STOŻEK PANNA COTTY
powinien mieć dość szeroką podstawę.
WARTO DODAĆ, ŻE
cukier trzcinowy jest tu polecaną opcją, lecz gdyby akurat zabrakło go w Twojej spiżarni, wybierz zwykły biały cukier.
NIC ZŁEGO SIĘ
nie stanie!
JAK ZROBIĆ PANNA
cottę z sosem, który zachwyci najbardziej wymagających smakoszy?
PRZEDE WSZYSTKIM SUGERUJEMY
skorzystać z przepisu Pawła Małeckiego.
ZGODNIE Z JEGO
wskazówkami, należy sięgnąć po mrożone owoce leśne – mogą być to same maliny lub mieszanka różnych owoców.
OCZYWIŚCIE KIEDY AKURAT
trwa sezon na świeże owoce, nie wahaj się i sięgnij właśnie po nie!
PAWEŁ PODPOWIADA TEŻ,
aby dodać do polewy 100 ml czerwonego wina.
WZBOGACA ONO SMAK
oraz zapewnia sosom odpowiednią konsystencję.
GDYBY JEDNAK DESER
miał być serwowany dzieciom czy po prostu osobom, które nie spożywają alkoholu, zrezygnuj z trunku.
W TAKIM WYPADKU
zagotuj jedynie owoce oraz cukier trzcinowy.
UWAGA – MUSISZ
zachować dużą czujność podczas podgrzewania tych składników.
NIESTETY DOŚĆ ŁATWO
przypalić masę z cukrem.
MIESZAJ WIĘC ENERGICZNIE,
a na pewno wszystko pójdzie jak z płatka!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1668,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
417,1 kcal
Tłuszcz
19,1 g
Węglowodany
49,7 g
Błonnik
10 g
Białko
10 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Spaghetti napoli – przepis
Najbardziej klasyczny spośród włoskich makaronów, czyli spaghetti neapolitana, to świetny pomysł na szybki obiad dla miłośników prostej i wyjątkowo smacznej pasty.

Wianki z orzechami i polewą
Przygotuj okrągłe ciasteczka z polewą pomarańczową i mnóstwem orzechów włoskich!

Zapiekanki w stylu włoskim
Suszone pomidory, mozzarella, mascarpone i szynka parmeńska? To musi być zapiekanka w stylu włoskim! Koniecznie wypróbujcie ten wyjątkowy pomysł na przekąskę.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
Włoską kuchnię cechuje prostota i miłość do dobrych, naturalnych składników. Nie dziwi zatem, że korzystają z wszystkiego, co dała matka natura (np. z grzybów) i wykorzystują je do przyrządzania wyśmienitych past oraz pierożków. Przygotowaliśmy dla Was przepis na ravioli z grzybami, który przeniesie Cię swoim smakiem do beztroskich lasów Italii. Zapraszamy do lektury!

Babka adwokatowa
Babka adwokatowa to wykwintne ciasto, które zwykle wypieka się na specjalne okazje, np. Wielkanoc. To ciasto przyciąga uwagę nie tylko swoim wykwintnym smakiem, ale także eleganckim wyglądem. Przygotowując je w domowym zaciszu, możemy nadać mu jeszcze bardziej osobisty charakter, korzystając z własnoręcznie zrobionego ajerkoniaku lub skorzystać z doskonałego, sklepowego likieru Adwokat.

Wegańskie bajgle buraczane
Bajgle buraczane cudownie delikatne, puszyste i o pięknym kolorze. Każdemu wyjdą idealnie! Aby od razu się w nich zakochać, wystarczy spróbować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Monoporcje korzenne w kształcie choinek
Monoporcje, które zachwycają smakiem i formą, będą idealne na święta. Przygotuj te pyszne korzenne desery w kształcie choinek i zaskocz bliskich ich wyjątkowym smakiem.

Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie
Jak zrobić pyszne gryczane kotlety? Sprawdź przepis!

Uda gęsie w sosie porzeczkowym
Czarne porzeczki, miód pitny, boczek i pachnący rozmaryn. To przepis Karola Okrasy na sos idealny do ud gęsich!