zywieniesportowcow.pl

Jajka w chmurkach • przepis • składniki • przygotowanie

Jajka można podać na wiele sposobów, ale ten jest naprawdę wyjątkowy. Jajka w chmurkach, czyli puszyste białka z lejącym się żółtkiem i dodatkiem łososia gravlax, to połączenie, które zachwyca.

Jajka w chmurkach

Jajka można podać na wiele sposobów, ale ten jest naprawdę wyjątkowy. Jajka w chmurkach, czyli puszyste białka z lejącym się żółtkiem i dodatkiem łososia gravlax, to połączenie, które zachwyca.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

łosoś filet, bez skóry - 200 g
cukier - 50 g
jajko - 4 szt.
sól -
pieprz czarny -
olej - 1 łyżeczka
musztarda dijon - 1 łyżka
miód - 1 łyżka
limonka - 0,25 szt.
świeży koperek - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY ŁOSOSIA:
W misce bardzo dokładnie mieszamy sól z cukrem. Około ⅓ takiej mieszanki wysypujemy na spód dość głębokiego talerza, na to wykładamy łososia. Koperek bardzo drobno siekamy, dodajemy do soli i cukru i ponownie dokładnie mieszamy. Taką mieszanką zasypujemy łososia, zalewamy go sokiem wyciśniętym z limonki, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 24 godziny do lodówki.
2.OCZYSZCZAMY ŁOSOSIA:
Po zamarynowaniu łososia oczyszczamy z przypraw i pozbawiamy widocznych ości.
3.ROZBIJAMY JAJKA:
Białka oddzielamy od żółtek, uważając, aby żółtka pozostały w całości. Na talerz wylewamy odrobinę wody i układamy na nim żółtka.
4.UBIJAMY BIAŁKA I FORMUJEMY CHMURKI:
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę.
5.PIECZEMY JAJKA W CHMURKACH:
Chmurki z białek pieczemy przez ok. 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy je na moment, w każdym wgłębieniu umieszczamy żółtko i wkładamy na ok. 1-2 minuty do pieca.
Jajka w chmurkach

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY ŁOSOSIA

W misce bardzo dokładnie mieszamy sól z cukrem. Około ⅓ takiej mieszanki wysypujemy na spód dość głębokiego talerza, na to wykładamy łososia. Koperek bardzo drobno siekamy, dodajemy do soli i cukru i ponownie dokładnie mieszamy. Taką mieszanką zasypujemy łososia, zalewamy go sokiem wyciśniętym z limonki, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 24 godziny do lodówki.

2

OCZYSZCZAMY ŁOSOSIA

Po zamarynowaniu łososia oczyszczamy z przypraw i pozbawiamy widocznych ości.

3

ROZBIJAMY JAJKA

Białka oddzielamy od żółtek, uważając, aby żółtka pozostały w całości. Na talerz wylewamy odrobinę wody i układamy na nim żółtka.

4

UBIJAMY BIAŁKA I FORMUJEMY CHMURKI

Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę.

5

PIECZEMY JAJKA W CHMURKACH

Chmurki z białek pieczemy przez ok. 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy je na moment, w każdym wgłębieniu umieszczamy żółtko i wkładamy na ok. 1-2 minuty do pieca.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1036,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

518,1 kcal

🥑

Tłuszcz

26,6 g

🌾

Węglowodany

35,4 g

🥬

Błonnik

1 g

💪

Białko

34,6 g

Podobne przepisy

Jajka w chmurkach - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl