Paluszki rybne z łososia z sałatką z ogórka • przepis • składniki • przygotowanie
Dzieci uwielbiają paluszki rybne. W tym wydaniu smakują wybornie. Delikatny łosoś i świeża sałatka to duet doskonały.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE OGÓREK OBIERAMY
i kroimy lub trzemy na cienkie plasterki.
KOPEREK MYJEMY, OSUSZAMY,
obrywamy końcówki i siekamy.
MIESZAMY Z JOGURTEM
i doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i odrobiną cukru.
MIESZAMY Z PLASTERKAMI
ogórka i wstawiamy do lodówki.
ŁOSOSIA PŁUCZEMY, OSUSZAMY
i kroimy w paski o szerokości ok. 3 CM.
Z OBU STRON
oprószamy solą i pieprzem.
MĄKĘ I BUŁKĘ
tartą przesypujemy na 2 głębokie talerze.
JAJKO WBIJAMY NA
kolejny głęboki talerz i delikatnie mieszamy widelcem.
KAWAŁKI ŁOSOSIA OBTACZAMY
najpierw w mące, nadmiar mąki ostrożnie strzepujemy.
NASTĘPNIE ŁOSOSIA OBTACZAMY
w jajku, a na koniec w bułce tartej.
BUŁKĘ TARTĄ NALEŻY
lekko docisnąć.
ROZGRZEWAMY OLEJ NA
dużej, powlekanej patelni i smażymy paluszki rybne, w zależności od grubości przez 7-10 minut na średnim ogniu na złotobrązowy kolor, ostrożnie je przy tym obracając. PODAWAĆ Z SAŁATKĄ: z ogórków.
WSKAZÓWKA
PALUSZKI ŚWIETNIE: smakują z purée ziemniaczanym.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1849,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
462,3 kcal
Tłuszcz
26,4 g
Węglowodany
20,6 g
Błonnik
34,4 g
Białko
34,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Smoothie ogórkowo-gruszkowe
Czysta moc warzyw i owoców w smoothie ogórkowo-gruszkowym zrobionym wg świetnego przepisu Darii. Zadbaj o coś pysznego na początek dnia!

Kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru
Tym razem Paweł przygotował kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru. Warto spróbować!

Tort naleśnikowy XXL
Ułożone warstwowo naleśniki z masą twarogową i gęsta polewa z czekolady. Imponujący sposób na podanie prostego dania!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński Karola to intensywny smak i kolor, które uzyskasz dzięki mięsnemu wywarowi, odpowiednio dobranym przyprawom i buraczkom gotowanym w skórce!

Gnocchi alla romana
Gnocchi alla romana, czyli gnocchi prosto z Rzymu przygotowane z… kaszy manny! To pomysł na te kluseczki w stylu włoskim, jakiego jeszcze nie znacie, z dodatkiem aromatycznego masła szałwiowego, pomidorków i świeżej burraty.

Deser cytrynowo-pistacjowy z mascarpone
Lekki deser z mascarpone i pistacjami łączy świeżość cytryny z delikatnym smakiem kawy i kremu. Ta wyjątkowa kombinacja to prawdziwa uczta dla zmysłów!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Klasyczna wuzetka
Przygotuj deser z dawnych lat! Wypróbuj przepis na wuzetkę!

Pasztet z fasoli z grzybami
Szukasz pomysłu na pyszny wegetariański pasztet? Karol przygotował go z fasolą i grzybami.

Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
Roślinna tarta z kremowym serkiem: prosta w przygotowaniu i niezwykła w smaku! Do jej przygotowania możesz użyć dowolnych warzyw. Przygotuj i podziel się z bliskimi!