zywieniesportowcow.pl

Paella z owocami morza • przepis • składniki • przygotowanie

Owoce morza, warzywa, kurczak i szafran – oto składniki paelli w stylu hiszpańskim, którą przygotujesz według przepisu Karola! Podaj bliskim obiad pełen słońca i południowych smaków!

Paella z owocami morza

Owoce morza, warzywa, kurczak i szafran – oto składniki paelli w stylu hiszpańskim, którą przygotujesz według przepisu Karola! Podaj bliskim obiad pełen słońca i południowych smaków!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

olej rzepakowy - 1 łyżka
kurczak skrzydełko - 0,5 kg
tymianek świeży - 5 g
oliwa z oliwek - 50 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z limonki - 10 ml
wino białe - 100 ml
bulion drobiowy - 1 l
chorizo - 100 g
ząbek czosnku - 1 szt.
fasola szparagowa - 100 g
pomidor malinowy - 2 szt.
ryż długoziarnisty - 400 g
sól - 2 szczypty
szafran - 1 szczypta
limonka - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
bazylia świeża - 5 g
mięta świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY I SMAŻYMY KURCZAKA:
Czosnek i papryczkę chili kroimy w plasterki i przekładamy do miski. Dodajemy oliwę z oliwek i listki tymianku. Skrzydełka obtaczamy w marynacie, a następnie smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
2.DODAJEMY WINO, PRZYPRAWY I WARZYWA:
Kurczaka z chorizo zalewamy winem. Dodajemy szafran i ponownie wstawiamy na ogień. Mieszamy.
3.ZALEWAMY SKŁADNIKI BULIONEM:
Całość zalewamy bulionem drobiowym (750 ml). Ponownie zagotowujemy. Dodajemy surowy ryż i mieszamy, aż wchłonie część płynu. W razie potrzeby (jeśli ryż zbyt szybko wchłonie płyn) w trakcie gotowania dolewamy resztę bulionu.
4.DUSIMY SKŁADNIKI:
Na wierzchu układamy fasolkę. Patelnię nakrywamy folią aluminiową i dusimy składniki na małym ogniu przez ok. 15-20 minut.
5.DODAJEMY OWOCE MORZA:
Owoce morza łączymy w misce ze skórką startą z limonki i wyciśniętym z niej sokiem. Dodajemy oliwę z oliwek, sól i pieprz. Mieszamy.
6.PODAJEMY PAELLĘ:
Na wierzchu układamy papryczkę chili pokrojoną w plasterki, cząstki limonki oraz listki bazylii i mięty.
Paella z owocami morza

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY I SMAŻYMY KURCZAKA

Czosnek i papryczkę chili kroimy w plasterki i przekładamy do miski. Dodajemy oliwę z oliwek i listki tymianku. Skrzydełka obtaczamy w marynacie, a następnie smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

2

DODAJEMY WINO, PRZYPRAWY I WARZYWA

Kurczaka z chorizo zalewamy winem. Dodajemy szafran i ponownie wstawiamy na ogień. Mieszamy.

3

ZALEWAMY SKŁADNIKI BULIONEM

Całość zalewamy bulionem drobiowym (750 ml). Ponownie zagotowujemy. Dodajemy surowy ryż i mieszamy, aż wchłonie część płynu. W razie potrzeby (jeśli ryż zbyt szybko wchłonie płyn) w trakcie gotowania dolewamy resztę bulionu.

4

DUSIMY SKŁADNIKI

Na wierzchu układamy fasolkę. Patelnię nakrywamy folią aluminiową i dusimy składniki na małym ogniu przez ok. 15-20 minut.

5

DODAJEMY OWOCE MORZA

Owoce morza łączymy w misce ze skórką startą z limonki i wyciśniętym z niej sokiem. Dodajemy oliwę z oliwek, sól i pieprz. Mieszamy.

6

PODAJEMY PAELLĘ

Na wierzchu układamy papryczkę chili pokrojoną w plasterki, cząstki limonki oraz listki bazylii i mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2742,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

457,1 kcal

🥑

Tłuszcz

15,8 g

🌾

Węglowodany

62,8 g

🥬

Błonnik

13,5 g

💪

Białko

13,5 g

Podobne przepisy

Paella z owocami morza - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl