zywieniesportowcow.pl

Gofry churros • przepis • składniki • przygotowanie

Czas na wyśmienitą, słodką przekąskę! Mamy dla Ciebie przepis na pełne aromatu, dzięki posypce z cynamonu i cukru – gofry churros. Miękkie ciasto w środku i chrupiący wierzch z pewnością zasmakują Twoim domownikom lub gościom!

Gofry churros

Czas na wyśmienitą, słodką przekąskę! Mamy dla Ciebie przepis na pełne aromatu, dzięki posypce z cynamonu i cukru – gofry churros. Miękkie ciasto w środku i chrupiący wierzch z pewnością zasmakują Twoim domownikom lub gościom!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 170 g
masło - 4 łyżki
woda - 0,6 szkl
jajko - 1 szt.
cukier - 2 łyżki
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA CIASTO:
Do garnka wrzucamy masło, cukier, sól oraz wlewamy wodę. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia. Do gorącej masy dodajemy mąkę pszenną i energicznie mieszamy, gotując całość na bardzo małym ogniu.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Powstałą masę odstawiamy do przestygnięcia. Gdy już nieco przestygnie, dodajemy do niej jajko. Wszystko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 8-10 równych kulek i smażymy je osobno w rozgrzanej gofrownicy do momentu, aż będą złociste i chrupiące.
3.PRZYGOTOWUJEMY POSYPKĘ I POSYPUJEMY NIĄ GOFRY:
W miseczce mieszamy cukier trzcinowy z cynamonem i przed podaniem obtaczamy gofry w powstałej posypce.
4.PODAJEMY DANIE:
Podajemy gotowe gofry.
Gofry churros

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA CIASTO

Do garnka wrzucamy masło, cukier, sól oraz wlewamy wodę. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia. Do gorącej masy dodajemy mąkę pszenną i energicznie mieszamy, gotując całość na bardzo małym ogniu.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Powstałą masę odstawiamy do przestygnięcia. Gdy już nieco przestygnie, dodajemy do niej jajko. Wszystko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 8-10 równych kulek i smażymy je osobno w rozgrzanej gofrownicy do momentu, aż będą złociste i chrupiące.

3

PRZYGOTOWUJEMY POSYPKĘ I POSYPUJEMY NIĄ GOFRY

W miseczce mieszamy cukier trzcinowy z cynamonem i przed podaniem obtaczamy gofry w powstałej posypce.

4

PODAJEMY DANIE

Podajemy gotowe gofry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1111,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

370,4 kcal

🥑

Tłuszcz

16,6 g

🌾

Węglowodany

47 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

8,3 g

Podobne przepisy

Gofry churros - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl