zywieniesportowcow.pl

Flamiche z porami i serem • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj przepis na flamiche - wykwintną tartę porowo-serową, pieczoną na kruchym cieście, podawaną z wyjątkową sałatką.

Flamiche z porami i serem

Wypróbuj przepis na flamiche - wykwintną tartę porowo-serową, pieczoną na kruchym cieście, podawaną z wyjątkową sałatką.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna - 300 g
woda - 4 łyżki
jajko - 2 szt.
serek śmietankowy - 260 g
natka pietruszki - 15 g
por - 3 szt.
śmietana 12% - 300 ml
masło - 150 g
pieprz czarny - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
awokado - 1 szt.
pomarańcza - 1 szt.
kiełbasa salami - 100 g
ocet balsamiczny - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
orzech laskowy - 100 g
roszponka - 100 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ FORMĘ DO:
tarty z wyjmowanym dnem papier do pieczenia surową fasolę, groch lub ciecierzycę do obciążenia ciasta rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) Ciasto kruche Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
2.NASTĘPNIE ZAWIJAMY CIASTO:
w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut – 3 godziny (najlepiej na całą noc).
3.FOREMKĘ DO TARTY:
smarujemy masłem.
4.BLAT POSYPUJEMY MĄKĄ:
i wałkujemy ciasto.
5.CIASTO WKŁADAMY DO:
foremki, za pomocą wałka usuwamy nadmiar ciasta, nakłuwamy widelcem, na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy surową fasolę (żeby obciążyć ciasto), wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20-25 minut.
6.FARSZ NA PATELNI:
rozgrzewamy 1 łyżkę masła, wrzucamy 3 pory pokrojone na drobno i solimy. SMAŻYMY.
7.OSOBNO DO MISKI:
wbijamy 2 jaja i je roztrzepujemy, cały czas mieszając, dodajemy śmietanę.
8.DODAJEMY SZCZYPTĘ GAŁKI:
muszkatołowej, świeżo mieloną sól i pieprz, wciąż mieszamy. SER KROIMY W: plastry.
9.PODSMAŻONY POR DOPRAWIAMY:
pieprzem, następnie przekładamy do miski i mieszając, zalewamy jajkami ze śmietaną.
10.CIASTO WYJMUJEMY Z:
piekarnika, na wierzch ciasta wykładamy ser, na ser sos z porami, rozkładamy na całej powierzchni ciasta.
11.PIEKARNIK NASTAWIAMY NA:
210°C i wkładamy flamiche na 25 minut (po 15 minutach wyjmujemy tartę i wykładamy pozostałą część sera na wierzch i wkładamy jeszcze na 10 minut).
12.FLAMICHE WYCIĄGAMY Z:
piekarnika, wyjmujemy z formy.
13.POSYPUJEMY POSIEKANĄ NATKĄ:
pietruszki. PODAJEMY Z: sałatką.
14.SAŁATKA Z POMARAŃCZY:
wycinamy segmenty, by pozostał sam miąższ (usuwamy białą błonę).
15.SALAMI KROIMY NA:
cienkie plastry, następnie plastry na pół.
16.ORZECHY MIAŻDŻYMY W:
moździerzu.
17.SEGMENTY POMARAŃCZY, POKROJONE:
salami, umytą roszponkę, orzechy i pokrojone awokado rozdzielamy na 4 części i wkładamy do miseczek.
18.POLEWAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ:
oliwy z oliwek i octu balsamicznego.
19.
POSYPUJEMY SOLĄ.
Flamiche z porami i serem

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ FORMĘ DO

tarty z wyjmowanym dnem papier do pieczenia surową fasolę, groch lub ciecierzycę do obciążenia ciasta rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) Ciasto kruche Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

2

NASTĘPNIE ZAWIJAMY CIASTO

w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut – 3 godziny (najlepiej na całą noc).

3

FOREMKĘ DO TARTY

smarujemy masłem.

4

BLAT POSYPUJEMY MĄKĄ

i wałkujemy ciasto.

5

CIASTO WKŁADAMY DO

foremki, za pomocą wałka usuwamy nadmiar ciasta, nakłuwamy widelcem, na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy surową fasolę (żeby obciążyć ciasto), wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20-25 minut.

6

FARSZ NA PATELNI

rozgrzewamy 1 łyżkę masła, wrzucamy 3 pory pokrojone na drobno i solimy. SMAŻYMY.

7

OSOBNO DO MISKI

wbijamy 2 jaja i je roztrzepujemy, cały czas mieszając, dodajemy śmietanę.

8

DODAJEMY SZCZYPTĘ GAŁKI

muszkatołowej, świeżo mieloną sól i pieprz, wciąż mieszamy. SER KROIMY W: plastry.

9

PODSMAŻONY POR DOPRAWIAMY

pieprzem, następnie przekładamy do miski i mieszając, zalewamy jajkami ze śmietaną.

10

CIASTO WYJMUJEMY Z

piekarnika, na wierzch ciasta wykładamy ser, na ser sos z porami, rozkładamy na całej powierzchni ciasta.

11

PIEKARNIK NASTAWIAMY NA

210°C i wkładamy flamiche na 25 minut (po 15 minutach wyjmujemy tartę i wykładamy pozostałą część sera na wierzch i wkładamy jeszcze na 10 minut).

12

FLAMICHE WYCIĄGAMY Z

piekarnika, wyjmujemy z formy.

13

POSYPUJEMY POSIEKANĄ NATKĄ

pietruszki. PODAJEMY Z: sałatką.

14

SAŁATKA Z POMARAŃCZY

wycinamy segmenty, by pozostał sam miąższ (usuwamy białą błonę).

15

SALAMI KROIMY NA

cienkie plastry, następnie plastry na pół.

16

ORZECHY MIAŻDŻYMY W

moździerzu.

17

SEGMENTY POMARAŃCZY, POKROJONE

salami, umytą roszponkę, orzechy i pokrojone awokado rozdzielamy na 4 części i wkładamy do miseczek.

18

POLEWAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ

oliwy z oliwek i octu balsamicznego.

19

POSYPUJEMY SOLĄ.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5764,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1441,2 kcal

🥑

Tłuszcz

101,1 g

🌾

Węglowodany

108,7 g

🥬

Błonnik

32,5 g

💪

Białko

32,5 g

Podobne przepisy

Flamiche z porami i serem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl