zywieniesportowcow.pl

Omlet z szynką i serem • przepis • składniki • przygotowanie

Omlet z serem i szynką to klasyczne danie pochodzące z Francji, które idealnie sprawdzi się na szybkie śniadanie lub lekką kolację. To prosty i sycący posiłek, który przygotujesz w zaledwie kilka minut. Nie czekaj i zrób go razem z nami!

Omlet z szynką i serem

Omlet z serem i szynką to klasyczne danie pochodzące z Francji, które idealnie sprawdzi się na szybkie śniadanie lub lekką kolację. To prosty i sycący posiłek, który przygotujesz w zaledwie kilka minut. Nie czekaj i zrób go razem z nami!

Czas przygotowania
8 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 3 szt.
masło - 30 g
szynka wieprzowa - 2 plastry
ser cheddar - 2 plastry
ser gouda - 40 g
natka pietruszki - 2 gałązki
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY JAJKA:
Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy sól i roztrzepujemy je, aby utworzyła się lekka, puszysta piana.
2.ŚCIERAMY SER:
Goudę ścieramy na tarce do drugiej miseczki.
3.SMAŻYMY OMLET:
Lekko rozgrzewamy patelnię i dodajemy masło. Gdy się rozpuści, od razu wlewamy na patelnię jajka. Jajka mieszamy przy pomocy szpatułki, aż do momentu, w którym zaczną się ścinać.
4.DODAJEMY SER I SZYNKĘ:
Na jednej połowie omletu układamy szynkę, cheddar i połowę startego sera. Składamy omlet na pół.
5.WYKAŃCZAMY OMLET:
Smażymy przez niecałą minutę, a potem odwracamy omlet na drugą stronę i posypujemy resztą sera. Smażymy przez kolejną minutę. Gotowy omlet przekładamy na talerz i ozdabiamy pietruszką.
Omlet z szynką i serem

Czas przygotowania

8 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY JAJKA

Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy sól i roztrzepujemy je, aby utworzyła się lekka, puszysta piana.

2

ŚCIERAMY SER

Goudę ścieramy na tarce do drugiej miseczki.

3

SMAŻYMY OMLET

Lekko rozgrzewamy patelnię i dodajemy masło. Gdy się rozpuści, od razu wlewamy na patelnię jajka. Jajka mieszamy przy pomocy szpatułki, aż do momentu, w którym zaczną się ścinać.

4

DODAJEMY SER I SZYNKĘ

Na jednej połowie omletu układamy szynkę, cheddar i połowę startego sera. Składamy omlet na pół.

5

WYKAŃCZAMY OMLET

Smażymy przez niecałą minutę, a potem odwracamy omlet na drugą stronę i posypujemy resztą sera. Smażymy przez kolejną minutę. Gotowy omlet przekładamy na talerz i ozdabiamy pietruszką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

623,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

623,7 kcal

🥑

Tłuszcz

52,4 g

🌾

Węglowodany

3,1 g

🥬

Błonnik

0,3 g

💪

Białko

33,3 g

Podobne przepisy

Omlet z szynką i serem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl