zywieniesportowcow.pl

Musaka bułgarska • przepis • składniki • przygotowanie

Szybka i prosta w wykonaniu musaka bułgarska dla każdego amatora kuchni Półwyspu Bałkańskiego.

Musaka bułgarska

Szybka i prosta w wykonaniu musaka bułgarska dla każdego amatora kuchni Półwyspu Bałkańskiego.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 4 szt.
jajko - 2 szt.
masło - 2 łyżki
mleko - 230 ml
olej - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
ziemniak - 500 g
cząber - 1 szt.
ser żółty - 50 g
mąka pszenna - 1 łyżka
mięso mielone, drobiowe - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.OBSMAŻAMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy, a następnie obsmażamy ziemniaki, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą. Cebulę siekamy w kostkę. Obsmażone ziemniaki przekładamy do miski. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę aż do zeszklenia. 3 pomidory kroimy w kostkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone – smażymy, mieszając. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na końcu wsypujemy cząber (ilość wedle uznania). Do mięsnego farszu dodajemy 2 łyżki masła. Mieszamy z ziemniakami i chwilę jeszcze podsmażamy.
2.WKŁADAMY FARSZ DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO:
Pomidory kroimy w plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy odrobinę oleju oraz kładziemy plastry pomidorów, na które wykładamy farsz mięsno-ziemniaczany. Musakę wkładamy na około 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
3.ZAPIEKANKĘ POSYPUJEMY SEREM:
Do miski wbijamy jaja, dolewamy mleko. Roztrzepujemy. Dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy tak, aby nie było grudek. Doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby – dodajemy odrobinę mąki.
Musaka bułgarska

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

OBSMAŻAMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy, a następnie obsmażamy ziemniaki, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą. Cebulę siekamy w kostkę. Obsmażone ziemniaki przekładamy do miski. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę aż do zeszklenia. 3 pomidory kroimy w kostkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone – smażymy, mieszając. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na końcu wsypujemy cząber (ilość wedle uznania). Do mięsnego farszu dodajemy 2 łyżki masła. Mieszamy z ziemniakami i chwilę jeszcze podsmażamy.

2

WKŁADAMY FARSZ DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO

Pomidory kroimy w plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy odrobinę oleju oraz kładziemy plastry pomidorów, na które wykładamy farsz mięsno-ziemniaczany. Musakę wkładamy na około 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

3

ZAPIEKANKĘ POSYPUJEMY SEREM

Do miski wbijamy jaja, dolewamy mleko. Roztrzepujemy. Dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy tak, aby nie było grudek. Doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby – dodajemy odrobinę mąki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2183,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

545,9 kcal

🥑

Tłuszcz

29,8 g

🌾

Węglowodany

35,1 g

🥬

Błonnik

34,3 g

💪

Białko

34,3 g

Podobne przepisy

Musaka bułgarska - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl