zywieniesportowcow.pl

Mus jagodowy z sosem jeżynowym • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszny, lekki i niezwykle owocowy deser! Koniecznie spróbuj musu jagodowego Pawła!

Mus jagodowy z sosem jeżynowym

Pyszny, lekki i niezwykle owocowy deser! Koniecznie spróbuj musu jagodowego Pawła!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 100 g
cukier puder - 80 g
jagody - 200 g
sok z cytryny - 1 łyżka
woda - 40 ml
żelatyna - 6 g
śmietana 30% - 300 ml
jeżyna - 65 g
malina - 70 g
truskawka - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MUS:
Jagody i cukier puder wsypujemy do miski. Miksujemy, dodajemy kilka kropli soku z cytryny. Żelatynę namaczamy w 40 ml zimnej wody. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Do żelatyny dodajemy odrobinę musu w celu wyrównania temperatury. Następnie żelatynę łączymy z jagodami. Śmietankę ubijamy za pomocą miksera. Jagody z rozpuszczoną żelatyną  łączymy z ubitą śmietanką. Napełniamy kieliszki lub szklanki i odstawiamy  do lodówki.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS JEŻYNOWY:
Na patelnię wsypujemy cukier i jeżyny, dodajemy sok z cytryny, na wolnym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy kilkanaście minut na bardzo wolnym ogniu do momentu, aż sok trochę odparuje i uzyskamy konsystencję  sosu, a owoce się nie rozpadną. Gotowy sos odstawiamy do wystygnięcia.
3.POLEWAMY MUS SOSEM:
Zestalony w kieliszkach mus polewamy wystudzonym sosem. Możemy udekorować świeżymi owocami – malinami, jeżynami, truskawkami.
Mus jagodowy z sosem jeżynowym

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MUS

Jagody i cukier puder wsypujemy do miski. Miksujemy, dodajemy kilka kropli soku z cytryny. Żelatynę namaczamy w 40 ml zimnej wody. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Do żelatyny dodajemy odrobinę musu w celu wyrównania temperatury. Następnie żelatynę łączymy z jagodami. Śmietankę ubijamy za pomocą miksera. Jagody z rozpuszczoną żelatyną  łączymy z ubitą śmietanką. Napełniamy kieliszki lub szklanki i odstawiamy  do lodówki.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS JEŻYNOWY

Na patelnię wsypujemy cukier i jeżyny, dodajemy sok z cytryny, na wolnym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy kilkanaście minut na bardzo wolnym ogniu do momentu, aż sok trochę odparuje i uzyskamy konsystencję  sosu, a owoce się nie rozpadną. Gotowy sos odstawiamy do wystygnięcia.

3

POLEWAMY MUS SOSEM

Zestalony w kieliszkach mus polewamy wystudzonym sosem. Możemy udekorować świeżymi owocami – malinami, jeżynami, truskawkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1602,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

200,3 kcal

🥑

Tłuszcz

7,8 g

🌾

Węglowodany

32,6 g

🥬

Błonnik

2 g

💪

Białko

2 g

Podobne przepisy

Mus jagodowy z sosem jeżynowym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl