zywieniesportowcow.pl

Łopatka z suszonymi pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie

Doskonały plan na posiłek w gronie rodziny – krucha rolada z łopatki wypełniona farszem z suszonych pomidorów i szpinaku.

Łopatka z suszonymi pomidorami

Doskonały plan na posiłek w gronie rodziny – krucha rolada z łopatki wypełniona farszem z suszonych pomidorów i szpinaku.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
liść laurowy - 2 szt.
mięso wieprzowe łopatka - 500 g
olej - 2 łyżki
pomidor suszony - 70 g
ser feta - 100 g
sól - 1 szczypta
szalotka - 3 szt.
ziele angielskie - 2 szt.
szynka parmeńska - 180 g
ząbek czosnku - 4 szt.
Szpinak Baby - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE UMYTY I:
osuszony kawałek łopatki kroimy wzdłuż, rozwijając roladę (w taki sposób, by powstał płaski płat mięsa, który będziemy zwijać).
2.WNĘTRZE OPRÓSZAMY:
pieprzem.
3.POMIDORY ODSĄCZAMY Z:
zalewy i drobno siekamy.
4.WRZUCAMY JE NA:
rozgrzaną patelnię, razem z drobno posiekanymi ząbkami czosnku.
5.PODSMAŻAMY PRZEZ CHWILĘ,:
a następnie dodajemy szpinak i całość dusimy pod przykryciem, aż szpinak zmięknie.
6.OTRZYMANY FARSZ ROZKŁADAMY:
równomiernie na wewnętrznej stronie rolady.
7.DODAJEMY POKRUSZONY SER:
feta i zawijamy ciasno w roladę.
8.ROLADĘ OWIJAMY W:
plasterki szynki parmeńskiej w taki sposób, by lekko na siebie nachodziły.
9.NA DUŻEJ PATELNI:
rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wkładamy roladę i lekko podsmażamy ze wszystkich stron, aż plastry szynki się ze sobą skleją.
10.NASTĘPNIE PRZEKŁADAMY ROLADĘ:
do naczynia żaroodpornego posmarowanego pozostałym olejem.
11.DOOKOŁA UKŁADAMY SZALOTKI:
pokrojone w ćwiartki, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
12.NACZYNIE WKŁADAMY DO:
piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
13.PIECZEMY OKOŁO 20:
minut, po tym czasie podlewamy mięso mniej więcej 1 szklanką wody i pieczemy przez kolejne 45 minut.
14.W TRAKCIE PIECZENIA:
kilkakrotnie zbieramy sos z dna naczynia i polewamy nim wierzch rolady.
15.PO UPIECZENIU ODSTAWIAMY:
mięso na mniej więcej 15 minut.
16.PO UPŁYWIE TEGO:
czasu kroimy na plastry.
Łopatka z suszonymi pomidorami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE UMYTY I

osuszony kawałek łopatki kroimy wzdłuż, rozwijając roladę (w taki sposób, by powstał płaski płat mięsa, który będziemy zwijać).

2

WNĘTRZE OPRÓSZAMY

pieprzem.

3

POMIDORY ODSĄCZAMY Z

zalewy i drobno siekamy.

4

WRZUCAMY JE NA

rozgrzaną patelnię, razem z drobno posiekanymi ząbkami czosnku.

5

PODSMAŻAMY PRZEZ CHWILĘ,

a następnie dodajemy szpinak i całość dusimy pod przykryciem, aż szpinak zmięknie.

6

OTRZYMANY FARSZ ROZKŁADAMY

równomiernie na wewnętrznej stronie rolady.

7

DODAJEMY POKRUSZONY SER

feta i zawijamy ciasno w roladę.

8

ROLADĘ OWIJAMY W

plasterki szynki parmeńskiej w taki sposób, by lekko na siebie nachodziły.

9

NA DUŻEJ PATELNI

rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wkładamy roladę i lekko podsmażamy ze wszystkich stron, aż plastry szynki się ze sobą skleją.

10

NASTĘPNIE PRZEKŁADAMY ROLADĘ

do naczynia żaroodpornego posmarowanego pozostałym olejem.

11

DOOKOŁA UKŁADAMY SZALOTKI

pokrojone w ćwiartki, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.

12

NACZYNIE WKŁADAMY DO

piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

13

PIECZEMY OKOŁO 20

minut, po tym czasie podlewamy mięso mniej więcej 1 szklanką wody i pieczemy przez kolejne 45 minut.

14

W TRAKCIE PIECZENIA

kilkakrotnie zbieramy sos z dna naczynia i polewamy nim wierzch rolady.

15

PO UPIECZENIU ODSTAWIAMY

mięso na mniej więcej 15 minut.

16

PO UPŁYWIE TEGO

czasu kroimy na plastry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2326,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

581,7 kcal

🥑

Tłuszcz

38,5 g

🌾

Węglowodany

18 g

🥬

Błonnik

40,8 g

💪

Białko

40,8 g

Podobne przepisy

Łopatka z suszonymi pomidorami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl