zywieniesportowcow.pl

Muffiny z czekoladą: klasyczne i wegańskie • przepis • składniki • przygotowanie

Tradycyjne czy wegańskie? Wybierz swój sposób na walentynkowe muffiny i przygotuj je z wykorzystaniem niebanalnego składnika – pomidorów czekoladowych!

Muffiny z czekoladą: klasyczne i wegańskie

Tradycyjne czy wegańskie? Wybierz swój sposób na walentynkowe muffiny i przygotuj je z wykorzystaniem niebanalnego składnika – pomidorów czekoladowych!

Czas przygotowania
0 min
Liczba porcji
Poziom trudności
trudny

Składniki

wanilia - 3 g
mąka pszenna - 250 g
orzech laskowy - 50 g
cukier - 100 g
jajko - 2 szt.
mleko - 120 ml
czekolada mleczna - 300 g
śmietana 30% - 200 ml
koncentrat pomidorowy - 100 g
masło - 100 g
czekolada deserowa - 100 g
malina - 30 g
pomidor czerwony - 1 szt.
banan - 1 szt.
oliwa z oliwek - 60 ml
mąka orkiszowa - 170 g
kakao - 20 g
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
cukier trzcinowy - 110 g
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
cynamon - 0,25 łyżeczki
kardamon, mielony - 0,25 łyżeczki
orzech pekan - 30 g
rodzynki - 30 g
sól - 1 szczypta
batat - 0,5 szt.
czekolada gorzka >70% kakao - 200 g
syrop klonowy - 1 łyżka
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
płatki róż - 10 g
hibiskus - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ POMIDOROWĄ:
Cukier karmelizujemy w garnku. Dodajemy pomidory pokrojone w cząstki. Zmniejszamy ogień, mieszamy i dodajemy nasionka z laski wanilii.
2.PRZYGOTOWUJEMY GANASZ:
Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy konfiturę z pomidorów, a następnie masło. Ganasz mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Odstawiamy do wystygnięcia i zgęstnienia.
3.UBIJAMY JAJKA I PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Jajka ubijamy z cukrem w naczyniu robota i przekładamy do miski. Dodajemy roztopione i przestudzone masło, mąkę, kakao, posiekane orzechy laskowe, proszek do pieczenia, mleko i przetartą konfiturę z pomidorów czekoladowych. Dokładnie mieszamy.
4.PIECZEMY MUFFINY:
Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy do silikonowych foremek w kształcie serduszek (do ¾ ich wysokości). Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (z termoobiegiem).
5.PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE Z TEMPEROWANEJ CZEKOLADY:
Czekoladę temperujemyi przelewamy do kornetu wykonanego z papieru do pieczenia. Na czysty arkusz papieru do pieczenia szprycujemy ozdoby, które oprószamy pokruszonymi w dłoniach suszonymi płatkami kwiatów. Odkładamy do całkowitego zestalenia się czekolady.
6.DEKORUJEMY I PODAJEMY MUFFINY:
Serduszkowe muffiny wyjmujemy z foremek. By móc je stabilnie ustawić, odcinamy spody.
7.PRZYGOTOWUJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA:
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, kardamon i cynamon łączymy w misce. Mieszamy. Dodajemy posiekane orzechy i rodzynki. Ponownie mieszamy.
8.PRZYGOTOWUJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA:
Pomidor ze skórką kroimy w grubą kostkę. Przekładamy na sitko i oprószamy solą. Odstawiamy
9.ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI CIASTA:
Łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy.
10.PIECZEMY MUFFINY:
Ciasto przekładamy do formy na muffiny (wypełniamy formę do ¾ wysokości). Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (z funkcją grzania góra-dół). Za pomocą drewnianego patyczka sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone. Gotowe muffiny odstawiamy do wystygnięcia.
11.PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADOWY KREM Z BATATA:
Pokruszoną gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy upieczony batat, syrop klonowy i skórkę otartą z pomarańczy. Całość blendujemy na gładki, jednolity krem. Odstawiamy, by lekko zgęstniał.
12.DEKORUJEMY I PODAJEMY MUFFINY:
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na wystudzone muffiny. Z wierzchu oprószamy je pokruszonymi w dłoniach suszonymi płatkami kwiatów.
Muffiny z czekoladą: klasyczne i wegańskie

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ POMIDOROWĄ

Cukier karmelizujemy w garnku. Dodajemy pomidory pokrojone w cząstki. Zmniejszamy ogień, mieszamy i dodajemy nasionka z laski wanilii.

2

PRZYGOTOWUJEMY GANASZ

Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy konfiturę z pomidorów, a następnie masło. Ganasz mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Odstawiamy do wystygnięcia i zgęstnienia.

3

UBIJAMY JAJKA I PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Jajka ubijamy z cukrem w naczyniu robota i przekładamy do miski. Dodajemy roztopione i przestudzone masło, mąkę, kakao, posiekane orzechy laskowe, proszek do pieczenia, mleko i przetartą konfiturę z pomidorów czekoladowych. Dokładnie mieszamy.

4

PIECZEMY MUFFINY

Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy do silikonowych foremek w kształcie serduszek (do ¾ ich wysokości). Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (z termoobiegiem).

5

PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE Z TEMPEROWANEJ CZEKOLADY

Czekoladę temperujemyi przelewamy do kornetu wykonanego z papieru do pieczenia. Na czysty arkusz papieru do pieczenia szprycujemy ozdoby, które oprószamy pokruszonymi w dłoniach suszonymi płatkami kwiatów. Odkładamy do całkowitego zestalenia się czekolady.

6

DEKORUJEMY I PODAJEMY MUFFINY

Serduszkowe muffiny wyjmujemy z foremek. By móc je stabilnie ustawić, odcinamy spody.

7

PRZYGOTOWUJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, kardamon i cynamon łączymy w misce. Mieszamy. Dodajemy posiekane orzechy i rodzynki. Ponownie mieszamy.

8

PRZYGOTOWUJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Pomidor ze skórką kroimy w grubą kostkę. Przekładamy na sitko i oprószamy solą. Odstawiamy

9

ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy.

10

PIECZEMY MUFFINY

Ciasto przekładamy do formy na muffiny (wypełniamy formę do ¾ wysokości). Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (z funkcją grzania góra-dół). Za pomocą drewnianego patyczka sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone. Gotowe muffiny odstawiamy do wystygnięcia.

11

PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADOWY KREM Z BATATA

Pokruszoną gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy upieczony batat, syrop klonowy i skórkę otartą z pomarańczy. Całość blendujemy na gładki, jednolity krem. Odstawiamy, by lekko zgęstniał.

12

DEKORUJEMY I PODAJEMY MUFFINY

Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na wystudzone muffiny. Z wierzchu oprószamy je pokruszonymi w dłoniach suszonymi płatkami kwiatów.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

10669,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

10669,8 kcal

🥑

Tłuszcz

572,1 g

🌾

Węglowodany

1243,8 g

🥬

Błonnik

159,9 g

💪

Białko

159,9 g

Podobne przepisy

Muffiny z czekoladą: klasyczne i wegańskie - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl