Muffiny jabłkowe z karmelem • przepis • składniki • przygotowanie
Masz ochotę na coś słodkiego? Wypróbuj połączenie jabłek i karmelu zamknięte w małych muffinach!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY CUKIERKI Z MĄKĄ
Cukierki karmelowe/krówki grubo siekamy i mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia, płatkami owsianymi, cukrem i solą. Masło roztapiamy i studzimy.
KROIMY JABŁKA
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Dodajemy do wcześniej przygotowanej mieszanki i wszystko łączymy.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA MUFFINY
Jajko, roztopione masło, maślankę i nasionka z połow laski wanilii roztrzepujemy. Dodajemy do przygotowanej masy z jabłkami i krótko mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej blachy na muffiny. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 30-35 minut. Studzimy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3178,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
264,9 kcal
Tłuszcz
8,9 g
Węglowodany
42,4 g
Błonnik
4,9 g
Białko
4,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szampańska galaretka z puszystą pianką i owocami
Bez szampana nie ma sylwestra! A jeśli chcesz zrobić furorę wśród znajomych, to ta szampańska galaretka zdecydowanie powinna zagościć na sylwestrowym stole!

Serbska zupa fasolowa
Doskonała zupa serbska z fasolą, paprykami w trzech kolorach oraz boczkiem – wypróbuj!

Kawa z imbirem
Rozgrzewająca może być także kawa. Rozsmakuj się w tej z imbirem i bitą śmietaną!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegetariańskie burgery z karmelizowaną cebulką
Postaw na klasykę kuchni inspirowanej Ameryką w bezmięsnej odsłonie – przygotuj wegetariańskie burgery z majonezem z awokado i karmelizowaną cebulką. Z przepisem Kingi to naprawdę proste!

Tort naleśnikowy XXL
Ułożone warstwowo naleśniki z masą twarogową i gęsta polewa z czekolady. Imponujący sposób na podanie prostego dania!

Zupa grzybowa z makaronem
Wykorzystaj najsmaczniejsze skarby lasu, by przygotować najlepszą zupę grzybową z makaronem – na święta lub na wyjątkowy obiad dla bliskich!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Łosoś w glazurze miodowo-sojowej z chrupiącymi szparagami
Delikatny i aromatyczny dzięki wyjątkowej glazurze łosoś z chrupiącymi szparagami. To pachnące cytryną, sosem sojowym i imbirem danie, które z pewnością trafi do cotygodniowego menu.

Cobbler – owoce pod kruchymi ciasteczkami
Potrójnie owocowy cobbler to prawdziwy klasyk deserów. Nektarynki, borówki i truskawki trafią pod warstwę kruchych ciasteczek, by po zapieczeniu stworzyć wyborną kompozycję. Spróbuj!

Musaka bułgarska
Szybka i prosta w wykonaniu musaka bułgarska dla każdego amatora kuchni Półwyspu Bałkańskiego.