Mrożony jogurt z malinami i limonką • przepis • składniki • przygotowanie
Idealny pomysł na upalne dni? Orzeźwiający deser, łączący słodycz dojrzałych malin z kwaskowatym aromatem limonki!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
BIOLIMONKĘ SPARZAMY, SKÓRKĘ
drobno ścieramy.
Z OBU OWOCÓW
wyciskamy sok.
SOK Z LIMONKI
w razie potrzeby uzupełniamy wodą do 75 ml.
ZAGOTOWUJEMY Z CUKREM
i skórką z limonki, gotujemy na dużym ogniu przez 2 minuty, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. ŚMIETANĘ UBIJAMY NA: sztywno.
MALINY PRZEBIERAMY, MYJEMY,
a następnie delikatnie osuszamy.
KILKA MALIN DO
dekoracji wkładamy do lodówki, pozostałe miksujemy.
MIESZAMY Z JOGURTEM
i syropem z limonki.
DODAJEMY ŚMIETANĘ.
MASĘ WSTAWIAMY W
płytkim naczyniu na 3-4 godziny do zamrażarki.
PO UPŁYWIE PIERWSZEJ
godziny co 30 minut mieszamy masę widelcem, aby rozbić kryształki lodu.
ZMROŻONY JOGURT PRZEKŁADAMY
do salaterek, dekorujemy pozostałymi malinami i liśćmi mięty, podajemy natychmiast.
WSKAZÓWKA
MROŻONY JOGURT: można również zamrozić w maszynie do lodów.
NALEŻY POSTĘPOWAĆ ZGODNIE
z instrukcją producenta urządzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1158,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
193,1 kcal
Tłuszcz
6,5 g
Węglowodany
30,2 g
Błonnik
6 g
Białko
6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pasztet z soczewicy
Aromatyczny wegański pasztet z dwóch rodzajów soczewicy, ryżu i siemienia lnianego. Pokrojony w grube plastry może być świetnym składnikiem obiadu. Nada się także na kanapki.

Konfitura z czerwonej cebuli
Aromatyczna i pełna smaku konfitura z czerwonej cebuli, z dodatkiem czerwonego wina i octu balsamicznego. To wprost idealny dodatek do grzanek, kanapek, a nawet dań głównych!

Majonez tradycyjny domowy
Jak przygotować tradycyjny majonez? Podążaj za wskazówkami Karola Okrasy i zawsze miej w lodówce swój domowy majonez!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Świąteczny karp w ziołowej panierce
To przepis na karpia inny niż wszystkie! Ryba w chrupiącej, aromatycznej panierce uświetni każdą uroczystość.

Trufle z batatów
Całkowicie roślinne słodkości, które przygotujesz z batatów, czekolady i daktyli? To musi być przepis Kingi! Sprawdź, jak smakują najlepsze wegańskie trufle.

Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
Pyszne danie we włoskim stylu! Ser mascarpone doskonale łączy się z pozostałymi składnikami i tworzy idealną kompozycję.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Buraczane brownie z musem malinowo-buraczanym
Sposób Pawła Małeckiego na brownie z buraka! A żeby było jeszcze ciekawiej – ciasto podaje z musem malinowo-buraczanym!

Babeczki pomidorowe z mozzarellą
Przygotuj wytrwane babeczki z pomidorów! Sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na lunch do pracy!

Deser gruszkowo-cynamonowy z maślanką
Delikatny biszkopt bez mąki, karmelizowane gruszki z dodatkiem cynamonu i maślanki! To deser dla prawdziwych smakoszy!