zywieniesportowcow.pl

Młoda kapusta z salsą z pomidorów • przepis • składniki • przygotowanie

Odkryj na nowo wyjątkowy smak sezonowej, młodej kapusty z salsą z pomidorów i przygotuj ją według przepisu Karola Okrasy – w domowej kuchni lub na grillu!

Młoda kapusta z salsą z pomidorów

Odkryj na nowo wyjątkowy smak sezonowej, młodej kapusty z salsą z pomidorów i przygotuj ją według przepisu Karola Okrasy – w domowej kuchni lub na grillu!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kapusta biała - 0,5 szt.
olej rzepakowy - 2 łyżki
tymianek świeży - 10 g
pomidor suszony - 7 szt.
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
tymianek suszony - 1 łyżka
ząbek czosnku - 2 szt.
olej po suszonych pomidorach - 50 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
kumin - 1 łyżeczka
masło - 40 g
sok z cytryny - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
woda - 30 ml

Instrukcje przygotowania

1.PARUJEMY MŁODĄ KAPUSTĘ:
Kapustę obieramy z zewnętrznych, najtwardszych liści, a następnie kroimy w ćwiartki. Jeśli kapusta jest mniej zbita i niewielka, możemy przekroić ją tylko na pół.
2.PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ Z SUSZONYCH POMIDORÓW:
Drobno posiekane suszone pomidory łączymy w misce z olejem z zalewy. Dodajemy drobno posiekany czosnek, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok.
3.PRAŻYMY KAPUSTĘ:
Do uparowanej kapusty dodajemy masło, olej i pieprz. Zmniejszamy ogień i karmelizujemy kapustę, przypiekając jej płaskie boki na lekko brązowy kolor.
4.PRZYGOTOWUJEMY EMULSJĘ MAŚLANĄ:
Do tłuszczu pozostałego po prażeniu kapusty dodajemy masło, wodę, sól, pieprz, sok z cytryny i kmin rzymski. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż uzyskamy jednolitą emulsję.
5.PODAJEMY KAPUSTĘ:
Uprażone ćwiartki kapusty doprawiamy przed podaniem solą i pieprzem, polewamy salsą z suszonych pomidorów i dekorujemy świeżym tymiankiem.
Młoda kapusta z salsą z pomidorów

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PARUJEMY MŁODĄ KAPUSTĘ

Kapustę obieramy z zewnętrznych, najtwardszych liści, a następnie kroimy w ćwiartki. Jeśli kapusta jest mniej zbita i niewielka, możemy przekroić ją tylko na pół.

2

PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ Z SUSZONYCH POMIDORÓW

Drobno posiekane suszone pomidory łączymy w misce z olejem z zalewy. Dodajemy drobno posiekany czosnek, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok.

3

PRAŻYMY KAPUSTĘ

Do uparowanej kapusty dodajemy masło, olej i pieprz. Zmniejszamy ogień i karmelizujemy kapustę, przypiekając jej płaskie boki na lekko brązowy kolor.

4

PRZYGOTOWUJEMY EMULSJĘ MAŚLANĄ

Do tłuszczu pozostałego po prażeniu kapusty dodajemy masło, wodę, sól, pieprz, sok z cytryny i kmin rzymski. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż uzyskamy jednolitą emulsję.

5

PODAJEMY KAPUSTĘ

Uprażone ćwiartki kapusty doprawiamy przed podaniem solą i pieprzem, polewamy salsą z suszonych pomidorów i dekorujemy świeżym tymiankiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1551,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

775,7 kcal

🥑

Tłuszcz

72,2 g

🌾

Węglowodany

29,4 g

🥬

Błonnik

7,1 g

💪

Białko

7,1 g

Podobne przepisy

Młoda kapusta z salsą z pomidorów - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl