zywieniesportowcow.pl

Miska warzyw • przepis • składniki • przygotowanie

Daria doskonale miksuje ryż, warzywa, marynowane tofu i kapustę kiszoną z pastą chili – to jej sposób na danie z nutą azjatycką!

Miska warzyw

Daria doskonale miksuje ryż, warzywa, marynowane tofu i kapustę kiszoną z pastą chili – to jej sposób na danie z nutą azjatycką!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
jajko - 3 szt.
sezam biały - 1 łyżka
kapusta kiszona - 200 g
marchew - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
ryż jaśminowy - 120 g
sól - 1 szczypta
ogórek - 1 szt.
tofu - 200 g
limonka - 1 szt.
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
olej - 3 łyżki
olej sezamowy - 0,5 łyżeczki
sos sojowy - 2 łyżki
syrop z agawy - 2 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ CHILI:
W misce łączymy wszystkie składniki pasty chili. Połowę przygotowanej pasty mieszamy z kiszoną kapustą i odstawiamy. Zamarynowane tofu smażymy i również odstawiamy. Ogórek kroimy w plastry.
2.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek i połowę posiekanej papryczki chili. Gdy warzywa się podsmażą, dodajemy obraną i pokrojoną w julienne marchew. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną cukinię. Doprawiamy solą, pieprzem i olejem sezamowym. Smażymy, aż warzywa zmiękną. Na drugiej patelni smażymy jajka sadzone. Doprawiamy solą i pieprzem.
3.UKŁADAMY SKŁADNIKI W MISCE:
Na dnie miski układamy ryż. Dodajemy podsmażone warzywa, plastry ogórka, kapustę kiszoną, tofu i pozostałą część papryczki chili. Wierzch posypujemy sezamem i układamy usmażone jajka. Miskę warzyw możemy podać także z pozostałą pastą chili.
Miska warzyw

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ CHILI

W misce łączymy wszystkie składniki pasty chili. Połowę przygotowanej pasty mieszamy z kiszoną kapustą i odstawiamy. Zamarynowane tofu smażymy i również odstawiamy. Ogórek kroimy w plastry.

2

PODSMAŻAMY WARZYWA

Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek i połowę posiekanej papryczki chili. Gdy warzywa się podsmażą, dodajemy obraną i pokrojoną w julienne marchew. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną cukinię. Doprawiamy solą, pieprzem i olejem sezamowym. Smażymy, aż warzywa zmiękną. Na drugiej patelni smażymy jajka sadzone. Doprawiamy solą i pieprzem.

3

UKŁADAMY SKŁADNIKI W MISCE

Na dnie miski układamy ryż. Dodajemy podsmażone warzywa, plastry ogórka, kapustę kiszoną, tofu i pozostałą część papryczki chili. Wierzch posypujemy sezamem i układamy usmażone jajka. Miskę warzyw możemy podać także z pozostałą pastą chili.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1781,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

890,9 kcal

🥑

Tłuszcz

47,4 g

🌾

Węglowodany

89,1 g

🥬

Błonnik

33,5 g

💪

Białko

33,5 g

Podobne przepisy

Miska warzyw - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl