zywieniesportowcow.pl

Pierś kaczki z sosem wiśniowo-jabłkowym • przepis • składniki • przygotowanie

Pierś kaczki z sosem wiśniowo-jabłkowym to wyborne połączenie. Zobacz, jak szybko je przygotujesz, i zaskocz bliską osobę wyśmienitym daniem, nie tylko na romantyczną kolację.

Pierś kaczki z sosem wiśniowo-jabłkowym

Pierś kaczki z sosem wiśniowo-jabłkowym to wyborne połączenie. Zobacz, jak szybko je przygotujesz, i zaskocz bliską osobę wyśmienitym daniem, nie tylko na romantyczną kolację.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

kaczka pierś - 370 g
sól - 4 szczypty
pieprz czarny - 4 szczypty
wino czerwone, półwytrawne - 200 ml
miód - 2 łyżeczki
tymianek świeży - 1 gałązka
przecier wiśniowo-jabłkowy - 350 g
ziemniak - 4 szt.
masło - 1 łyżka
mleko - 6 łyżek

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ZIEMIAKI:
Ziemniaki gotujemy do miękkości.
2.SMAŻYMY KACZKĘ:
Skórę na piersi kaczki nacinamy w kratkę. Kładziemy mięso na zimnej patelni bez tłuszczu (od strony skóry), doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy ok. 7-8 minut i obracamy na drugą stronę. Smażymy kolejne 7-8 minut. Mięso przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 6-8 minut. Odstawiamy na bok.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Na patelnię, na której smażyła się kaczka, wlewamy czerwone wino, dodajemy świeży tymianek i miód i gotujemy 2-3 minuty. Dodajemy przecier wiśniowo-jabłkowy i dokładnie mieszamy. Gotujemy do momentu, aż wino odparuje i sos się zagęści.
4.ROBIMY PURÉE:
Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło i mleko i za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgniatamy je na gładką masę.
5.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Mięso kroimy w plastry i polewamy sosem. Podajemy z purée ziemniaczanym.
Pierś kaczki z sosem wiśniowo-jabłkowym

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ZIEMIAKI

Ziemniaki gotujemy do miękkości.

2

SMAŻYMY KACZKĘ

Skórę na piersi kaczki nacinamy w kratkę. Kładziemy mięso na zimnej patelni bez tłuszczu (od strony skóry), doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy ok. 7-8 minut i obracamy na drugą stronę. Smażymy kolejne 7-8 minut. Mięso przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 6-8 minut. Odstawiamy na bok.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na patelnię, na której smażyła się kaczka, wlewamy czerwone wino, dodajemy świeży tymianek i miód i gotujemy 2-3 minuty. Dodajemy przecier wiśniowo-jabłkowy i dokładnie mieszamy. Gotujemy do momentu, aż wino odparuje i sos się zagęści.

4

ROBIMY PURÉE

Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło i mleko i za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgniatamy je na gładką masę.

5

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Mięso kroimy w plastry i polewamy sosem. Podajemy z purée ziemniaczanym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1190,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

595,2 kcal

🥑

Tłuszcz

14,2 g

🌾

Węglowodany

57,3 g

🥬

Błonnik

6,3 g

💪

Białko

43 g

Podobne przepisy

Pierś kaczki z sosem wiśniowo-jabłkowym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl