Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią • przepis • składniki • przygotowanie
Rumiane ciasto drożdżowe z aromatycznymi dodatkami. Tradycyjna przekąska we włoskim stylu, którą przygotujesz we własnej kuchni.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól, letnią wodę i oliwę. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
PRZEKŁADAMY CIASTO NA BLASZKĘ
Gdy ciasto wyrośnie, ponownie krótko je wyrabiamy dłońmi obficie posmarowanymi oliwą. Ciasto wykładamy na blaszkę posmarowaną oliwą lub wyłożoną pergaminem. W cieście robimy dziurki (wgłębienia) palcem i obficie skrapiamy oliwą.
OZDABIAMY I PIECZEMY FOCACCIĘ
Na tak przygotowanym cieście rozkładamy równomiernie pokrojone w plasterki oliwki, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe oraz posiekaną bazylię. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, na ok. 20-30 minut.Focaccię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C i pieczemy ok. 25 minut, aż wierzch będzie rumiany.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1368,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
342,1 kcal
Tłuszcz
5,7 g
Węglowodany
63,9 g
Błonnik
4,4 g
Białko
11,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pasta z buraczka i rzodkiewek
Pasta z buraka z dodatkiem rzodkiewki, suszonych pomidorów i serka twarogowego na zawsze odmieni Twoje śniadania! Spróbuj!

Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym z pulpecikami
Domowe pulpeciki i tortellini z farszem ze szpinaku i mascarpone zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym to danie we włoskim stylu dla całej rodziny. Wykorzystaj termorobota kuchennego MC Smart i ciesz się smakiem inspirowanym słoneczną Italią!

Sałatka waldorf
Ta klasyczna sałatka doskonale sprawdzi się na wielu mniej lub bardziej formalnych spotkaniach. Zobacz, jaka jest prosta!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Karp pieczony w cebuli
Szukasz przepisu, który przekona Cię do smaku karpia? Karol Okrasa przychodzi z podpowiedzią! Sprawdź, jak smakuje karp pieczony pod pierzynką z cebuli, i zaproś go w tym roku na wigilijny stół!

Domowy tantanmen ramen
Tantanmen ramen, czyli aromatyczna i pełna smaku zupa, którą dzięki termorobotowi MC Smart przygotujesz w domu bez większego wysiłku. Wypróbuj ten przepis i ciesz się daniem w stylu japońskim.

Szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado
Owoce morza i warzywa to smaczne, zdrowe połączenie - wypróbuj je, przygotowując lekką sałatkę z krewetkami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Świąteczne śledzie po cygańsku
Śledź lubi warzywa. Zobacz, jakie pyszne będzie połączenie filetów śledziowych z cebulą, porem, papryką…

Placuszki z cukinii z serem halloumi MCS
Ciepły obiad czy zimna przekąska. Placuszki z cukinii z serem halloumi to pyszna letnia propozycja, pełna świeżego smaku.

Placuszki bananowe z 4 składników
Błyskawiczny pomysł na śniadanie! Wypróbuj przepis na 4-składnikowe placki z przecierem bananowym, które zmienią Twoje podejście do szybkich i ciepłych posiłków o poranku!