zywieniesportowcow.pl

Letnia karpatka z bitą śmietaną i borówkami • przepis • składniki • przygotowanie

Wyśmienite ciasto na lato z lekkim, puszystym ciastem i aksamitnym kremem śmietankowym z dodatkiem soczystych borówek!

Letnia karpatka z bitą śmietaną i borówkami

Wyśmienite ciasto na lato z lekkim, puszystym ciastem i aksamitnym kremem śmietankowym z dodatkiem soczystych borówek!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

żelatyna - 1 łyżeczka
jajko - 4 szt.
borówki - 200 g
cukier puder - 4 łyżki
cukier wanilinowy - 1 paczka
masło - 120 g
mąka pszenna tortowa - 150 g
mleko 3,2% - 150 ml
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 600 ml
woda - 80 ml

Instrukcje przygotowania

1.CIASTO PARZONE MLEKO,:
masło (100 g) i szczyptę soli gotujemy w garnku.
2.DO GOTUJĄCEGO SIĘ:
mleka dodajemy stopniowo mąkę (130 g), zmniejszamy ogień i sztywną łopatką bardzo energicznie mieszamy, nie zdejmując garnka z ognia (przez mniej więcej 45 sekund do półtorej minuty), aż ciasto będzie tworzyło jednolitą masę.
3.CIASTO ODSTAWIAMY DO:
ostudzenia, następnie przekładamy je do miski miksera.
4.CIĄGLE MIKSUJĄC, DODAJEMY:
pojedynczo wszystkie jajka (jeśli używamy miksera ręcznego lub ucieramy ciasto ręcznie, warto dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia).
5.GDY CIASTO JEST:
gotowe, dzielimy je na dwie części.
6.DWIE TORTOWNICE (O:
średnicy 32 cm) smarujemy resztą masła i przesypujemy resztą mąki.
7.CIASTO RÓWNOMIERNIE ROZKŁADAMY:
na dwóch blachach, a następnie za pomocą łopatki wyrównujemy je.
8.CIASTA PIECZEMY W:
piekarniku rozgrzanym do 210-220 stopni C (bez termoobiegu) lub 200-210 stopni C (z termoobiegiem) przez mniej więcej 16-18 minut na środkowej kratce piekarnika, następnie odstawiamy do ostygnięcia.
9.MASA ŚMIETANOWA ŻELATYNĘ:
namaczamy w zimnej wodzie.
10.ŚMIETANKĘ UBIJAMY RAZEM:
z cukrem wanilinowym.
11.NAMOCZONĄ ŻELATYNĘ ROZPUSZCZAMY:
w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej, przelewamy ją do większej miski.
12.UBITĄ ŚMIETANKĘ MIESZAMY:
z 3 łyżkami cukru pudru.
13.NIEWIELKĄ ILOŚĆ UBITEJ:
śmietanki mieszamy z żelatyną, następnie całość dodajemy do pozostałej części ubitej śmietanki i delikatnie mieszamy.
14.W TORTOWNICY UMIESZCZAMY:
jeden blat upieczonego ciasta, na blacie rozkładamy masę śmietanową, następnie posypujemy borówkami (niewielką ilość borówek pozostawiamy do dekoracji ciasta).
15.PRZYKRYWAMY DRUGIM BLATEM:
ciasta.
16.KARPATKĘ WSTAWIAMY DO:
lodówki i czekamy aż krem się ściągnie ( od 1 do 2 godz).
17.JAK PODAWAĆ PO:
wyjęciu z lodówki przesypujemy pozostałą łyżką cukru pudru i dekorujemy borówkami.
Letnia karpatka z bitą śmietaną i borówkami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CIASTO PARZONE MLEKO,

masło (100 g) i szczyptę soli gotujemy w garnku.

2

DO GOTUJĄCEGO SIĘ

mleka dodajemy stopniowo mąkę (130 g), zmniejszamy ogień i sztywną łopatką bardzo energicznie mieszamy, nie zdejmując garnka z ognia (przez mniej więcej 45 sekund do półtorej minuty), aż ciasto będzie tworzyło jednolitą masę.

3

CIASTO ODSTAWIAMY DO

ostudzenia, następnie przekładamy je do miski miksera.

4

CIĄGLE MIKSUJĄC, DODAJEMY

pojedynczo wszystkie jajka (jeśli używamy miksera ręcznego lub ucieramy ciasto ręcznie, warto dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia).

5

GDY CIASTO JEST

gotowe, dzielimy je na dwie części.

6

DWIE TORTOWNICE (O

średnicy 32 cm) smarujemy resztą masła i przesypujemy resztą mąki.

7

CIASTO RÓWNOMIERNIE ROZKŁADAMY

na dwóch blachach, a następnie za pomocą łopatki wyrównujemy je.

8

CIASTA PIECZEMY W

piekarniku rozgrzanym do 210-220 stopni C (bez termoobiegu) lub 200-210 stopni C (z termoobiegiem) przez mniej więcej 16-18 minut na środkowej kratce piekarnika, następnie odstawiamy do ostygnięcia.

9

MASA ŚMIETANOWA ŻELATYNĘ

namaczamy w zimnej wodzie.

10

ŚMIETANKĘ UBIJAMY RAZEM

z cukrem wanilinowym.

11

NAMOCZONĄ ŻELATYNĘ ROZPUSZCZAMY

w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej, przelewamy ją do większej miski.

12

UBITĄ ŚMIETANKĘ MIESZAMY

z 3 łyżkami cukru pudru.

13

NIEWIELKĄ ILOŚĆ UBITEJ

śmietanki mieszamy z żelatyną, następnie całość dodajemy do pozostałej części ubitej śmietanki i delikatnie mieszamy.

14

W TORTOWNICY UMIESZCZAMY

jeden blat upieczonego ciasta, na blacie rozkładamy masę śmietanową, następnie posypujemy borówkami (niewielką ilość borówek pozostawiamy do dekoracji ciasta).

15

PRZYKRYWAMY DRUGIM BLATEM

ciasta.

16

KARPATKĘ WSTAWIAMY DO

lodówki i czekamy aż krem się ściągnie ( od 1 do 2 godz).

17

JAK PODAWAĆ PO

wyjęciu z lodówki przesypujemy pozostałą łyżką cukru pudru i dekorujemy borówkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3194,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

798,6 kcal

🥑

Tłuszcz

61 g

🌾

Węglowodany

48,2 g

🥬

Błonnik

15,5 g

💪

Białko

15,5 g

Podobne przepisy

Letnia karpatka z bitą śmietaną i borówkami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl