Kurczak z Chorizo i serem Manchego • przepis • składniki • przygotowanie
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KURCZAK PIERSI KURCZAKA
solimy z obu stron, obsypujemy zmiażdżonym w moździerzu pieprzem oraz startą skórką z cytryny.
ODSTAWIAMY NA 15
minut, żeby przeszły aromatem.
NASTĘPNIE SMAŻYMY JE
na rozgrzanym oleju rzepakowym z dodatkiem ząbka czosnku – do momentu, aż się zarumienią (mięso powinno być surowe w środku).
USMAŻONE PIERSI WYJMUJEMY
na deskę i wykrawamy w nich kieszonki (wzdłuż).
DO KAŻDEJ Z
kieszonek wkładamy po 2 plasterki Chorizo i po 2-3 średnie listki bazylii.
SPINAMY CAŁOŚĆ WYKAŁACZKAMI,
wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy startym serem Manchego.
CAŁOŚĆ PIECZEMY W
180 stopniach C z termoobiegiem przez 10 minut.
SALSA DO CZYSTEJ
miseczki wrzucamy posiekany w kosteczkę ząbek czosnku, pomidory bez gniazd, pokrojone w drobną kosteczkę, cebulę, pokrojone w talarki oliwki i pokrojoną w cienkie paseczki bazylię.
DODAJEMY 50 ML
(ok. 3 ŁYŻKI) OLIWY: z oliwek, szczyptę pieprzu i soli.
WSZYSTKO SKRAPIAMY SOKIEM
z cytryny i mieszamy.
UPIECZONE KAWAŁKI KURCZAKA
kroimy ukośnie, dzieląc każdy na 3-4 części, wykładamy na talerz razem z salsą.
PRZYSTRAJAMY KILKOMA LISTKAMI
bazylii i resztą pokruszonego pieprzu.
JAK PODAWAĆ PODAJEMY
z młodymi ziemniakami
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2805,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
701,3 kcal
Tłuszcz
27,9 g
Węglowodany
33,9 g
Błonnik
46,2 g
Białko
46,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Hiszpańskie ciasteczka migdałowe
Pyszne ciasteczka łączące smak migdałów i pomarańczy – wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
Wyraziste składniki zawinięte w liście młodej kapusty to interpretacja tradycyjnego polskiego dania w hiszpańskim stylu.

Empanada galicyjska
Klasyka domowej kuchni w stylu hiszpańskim, czyli empanada galicyjska, to idealny pomysł na sycący i pyszny obiad! Sprawdź, jak smakuje chrupiące, drożdżowe ciasto w połączeniu z aromatycznym farszem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pierś kaczki z purée pietruszkowym i sosem mandarynkowym
Kaczka z mandarynką? Takie nietypowe połączenie przygotował Karol! Wypróbuj przepis na pierś kaczki z sosem mandarynkowym i delikatnym purée. Tym daniem zaimponujesz swoim gościom.

Trifle z kremem stracciatella i śliwkami w czerwonym winie
Klasyczny i niezwykle prosty w przygotowaniu deser, czyli trifle, ze śliwkami gotowanymi w czerwonym winie. Dzięki wykorzystaniu kremu stracciatella i ciasteczek cantuccini nabiera prawdziwie włoskiego charakteru.

Wegetariańskie bowls z dressingiem miętowym
W miskach pełnych mocy nie może zabraknąć warzyw i owoców! Daria podaje je z kaszą, ciecierzycą i miętowo-jogurtowym dressingiem. Chrupnij i sprawdź, jak smakują!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron z sosem blue cheese
Wyrazisty sos na bazie sera, świeże zioła i lekkie warzywa – połącz je ze sobą w prostym i pysznym daniu z makaronem według Karola! To przepis na domową ucztę w stylu włoskim!

Grillowany ananas z jogurtem mojito
Orzeźwiający deser z grillowanym ananasem – idealny na lato. Spróbuj tego wyjątkowego, egzotycznego przysmaku!

3 sposoby na winegret
Szybkie, niezawodne i smaczne! Sprawdź 3 sposoby na winegret!