zywieniesportowcow.pl

Gołąbki wigilijne • przepis • składniki • przygotowanie

Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami to potrawa, która często gości na świątecznym stole w naszych domach. Ta bezmięsna potrawa bazująca na grzybach leśnych i kaszy stanowi lekką, ale jednocześnie sycącą alternatywę dla klasycznych gołąbków. Jak je zrobić? Odkryj nasz przepis!

Gołąbki wigilijne

Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami to potrawa, która często gości na świątecznym stole w naszych domach. Ta bezmięsna potrawa bazująca na grzybach leśnych i kaszy stanowi lekką, ale jednocześnie sycącą alternatywę dla klasycznych gołąbków. Jak je zrobić? Odkryj nasz przepis!

Czas przygotowania
95 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kapusta biała - 1 szt.
bulion warzywny - 500 ml
kasza gryczana - 350 g
pieczarka - 320 g
grzyby suszone - 80 g
cebula biała - 2 szt.
natka pietruszki - 0,5 pęczka
sól - 1,5 płaska łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
majeranek suszony - 0,3 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KAPUSTĘ:
Do dużego garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Po chwili solimy wodę ½ łyżeczki soli. Kapustę myjemy i zdejmujemy z niej liście (wierzchnie liście odkładamy na później). Potem sparzamy liście we wrzątku (przez ok. 5-6 minut). Wycinamy z liści zgrubiałe części i głąb.
2.GOTUJEMY KASZĘ:
Do mniejszego rondelka wlewamy wodę i gotujemy kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie (⅓ łyżeczki soli wystarczy).
3.PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ Z GRZYBAMI:
Pieczarki myjemy i drobno kroimy. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w drobną kostkę. Suszone grzyby odciskamy z wody i również drobno kroimy (wodę zostawiamy w miseczce).
4.SMAŻYMY SKŁADNIKI:
Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie smażymy na niej cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy do niej pieczarki i suszone grzyby. Mieszamy i smażymy przez 3-4 minuty, a potem dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy.
5.DOPRAWIAMY FARSZ:
Natkę myjemy, osuszamy i siekamy, a potem dorzucamy do farszu na patelni. Dodajemy też majeranek, pieprz i resztę soli. Mieszamy i podsmażamy jeszcze przez kilka minut. Gotowy farsz ściągamy z kuchenki i delikatnie go studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
6.NADZIEWAMY GOŁĄBKI:
Na każdy liść kapusty nakładamy farsz, a potem zawijamy boki do środka i zwijamy gołąbek dość ciasno w rulon.
7.PRZEKŁADAMY GOŁĄBKI DO NACZYNIA:
Na dnie naczynia układamy wierzchnie liście kapusty, a potem układamy na nich gołąbki. Całość zalewamy bulionem oraz wodą z moczenia grzybów. Gołąbki przykrywamy ponownie liśćmi kapusty.
8.PIECZEMY GOŁĄBKI:
Wsuwamy naczynie do piekarnika i pieczemy przez godzinę. Gotowe gołąbki podajemy z sosem grzybowym.
Gołąbki wigilijne

Czas przygotowania

95 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KAPUSTĘ

Do dużego garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Po chwili solimy wodę ½ łyżeczki soli. Kapustę myjemy i zdejmujemy z niej liście (wierzchnie liście odkładamy na później). Potem sparzamy liście we wrzątku (przez ok. 5-6 minut). Wycinamy z liści zgrubiałe części i głąb.

2

GOTUJEMY KASZĘ

Do mniejszego rondelka wlewamy wodę i gotujemy kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie (⅓ łyżeczki soli wystarczy).

3

PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ Z GRZYBAMI

Pieczarki myjemy i drobno kroimy. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w drobną kostkę. Suszone grzyby odciskamy z wody i również drobno kroimy (wodę zostawiamy w miseczce).

4

SMAŻYMY SKŁADNIKI

Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie smażymy na niej cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy do niej pieczarki i suszone grzyby. Mieszamy i smażymy przez 3-4 minuty, a potem dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy.

5

DOPRAWIAMY FARSZ

Natkę myjemy, osuszamy i siekamy, a potem dorzucamy do farszu na patelni. Dodajemy też majeranek, pieprz i resztę soli. Mieszamy i podsmażamy jeszcze przez kilka minut. Gotowy farsz ściągamy z kuchenki i delikatnie go studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

6

NADZIEWAMY GOŁĄBKI

Na każdy liść kapusty nakładamy farsz, a potem zawijamy boki do środka i zwijamy gołąbek dość ciasno w rulon.

7

PRZEKŁADAMY GOŁĄBKI DO NACZYNIA

Na dnie naczynia układamy wierzchnie liście kapusty, a potem układamy na nich gołąbki. Całość zalewamy bulionem oraz wodą z moczenia grzybów. Gołąbki przykrywamy ponownie liśćmi kapusty.

8

PIECZEMY GOŁĄBKI

Wsuwamy naczynie do piekarnika i pieczemy przez godzinę. Gotowe gołąbki podajemy z sosem grzybowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1934,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

322,4 kcal

🥑

Tłuszcz

2,4 g

🌾

Węglowodany

65,1 g

🥬

Błonnik

11,3 g

💪

Białko

13,6 g

Podobne przepisy

Gołąbki wigilijne - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl