zywieniesportowcow.pl

Kurczak po tajsku • przepis • składniki • przygotowanie

Kurczak po tajsku to jedno z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej, które wprost zachwyca bogactwem smaków oraz niecodziennych aromatów. To danie idealne dla miłośników egzotycznych smaków oraz tych, którzy kochają wyraziste przyprawy. Przygotowanie kurczaka po tajsku jest stosunkowo proste. Poznaj nasz przepis i wyrusz w kulinarną podróż do serca Tajlandii!

Kurczak po tajsku

Kurczak po tajsku to jedno z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej, które wprost zachwyca bogactwem smaków oraz niecodziennych aromatów. To danie idealne dla miłośników egzotycznych smaków oraz tych, którzy kochają wyraziste przyprawy. Przygotowanie kurczaka po tajsku jest stosunkowo proste. Poznaj nasz przepis i wyrusz w kulinarną podróż do serca Tajlandii!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

pierś z kurczaka - 500 g
mleczko kokosowe - 150 ml
cebula - 1 szt.
marchew - 1 szt.
cukinia - 0,5 szt.
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
imbir świeży - 0,3 szt.
sos sojowy - 2 łyżki
kolendra świeża - 5 gałązek
pasta curry - 0,5 łyżki
czosnek granulowany - 0,5 łyżeczki
trawa cytrynowa - 0,3 łyżeczki
olej z orzechów ziemnych - 2 łyżki
olej - 3 łyżeczki
ryż biały - 120 g
limonka -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA:
Kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Następnie wrzucamy go do miski i dodajemy do niego olej arachidowy (2 łyżeczki), czosnek, trawę cytrynową oraz sos sojowy (1 łyżkę) i wyciśnięty sok z limonki. Mieszamy i odstawiamy na bok na 15 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY SZYBKI SOS:
W miseczce mieszamy pastę curry i sos sojowy (1 łyżkę). Siekamy 3 gałązki kolendry i dodajemy do miseczki. Dodajemy także olej arachidowy i mieszamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Cukinię i marchewkę obieramy ze skóry, a potem kroimy w półplastry.
4.SMAŻYMY SKŁADNIKI:
Rozgrzewamy olej na patelni, a następnie zaczynamy podsmażać marchew i cukinię. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy cebulę i mieszamy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy sos z miseczki i mieszamy. Po 2-3 minutach ściągamy warzywa z patelni do miseczki (wraz z sosem) i przechodzimy do smażenia kurczaka.
5.SMAŻYMY KURCZAKA:
Na patelnię dodajemy odrobinę oleju, a potem przechodzimy do smażenia kurczaka. Zamarynowaną pierś podsmażamy przez 5 minut, aby nabrała złocistego koloru.
6.WYKAŃCZAMY DANIE:
Gdy kurczak nabierze odpowiedniego koloru, dodajemy resztę warzyw z sosem. Imbir obieramy ze skóry i drobno siekamy, a potem wrzucamy na patelnię. Po 2-3 minutach dodajemy sok z drugiej połówki limonki oraz mleczko kokosowe i mieszamy. Gdy sos zgęstnieje, możemy ściągnąć go z patelni. Na talerzach kładziemy ryż, a potem kurczaka. Na sam koniec ozdabiamy całość kolendrą i kawałkiem limonki gotowe!
Kurczak po tajsku

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA

Kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Następnie wrzucamy go do miski i dodajemy do niego olej arachidowy (2 łyżeczki), czosnek, trawę cytrynową oraz sos sojowy (1 łyżkę) i wyciśnięty sok z limonki. Mieszamy i odstawiamy na bok na 15 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY SZYBKI SOS

W miseczce mieszamy pastę curry i sos sojowy (1 łyżkę). Siekamy 3 gałązki kolendry i dodajemy do miseczki. Dodajemy także olej arachidowy i mieszamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Cebulę obieramy i drobno kroimy. Cukinię i marchewkę obieramy ze skóry, a potem kroimy w półplastry.

4

SMAŻYMY SKŁADNIKI

Rozgrzewamy olej na patelni, a następnie zaczynamy podsmażać marchew i cukinię. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy cebulę i mieszamy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy sos z miseczki i mieszamy. Po 2-3 minutach ściągamy warzywa z patelni do miseczki (wraz z sosem) i przechodzimy do smażenia kurczaka.

5

SMAŻYMY KURCZAKA

Na patelnię dodajemy odrobinę oleju, a potem przechodzimy do smażenia kurczaka. Zamarynowaną pierś podsmażamy przez 5 minut, aby nabrała złocistego koloru.

6

WYKAŃCZAMY DANIE

Gdy kurczak nabierze odpowiedniego koloru, dodajemy resztę warzyw z sosem. Imbir obieramy ze skóry i drobno siekamy, a potem wrzucamy na patelnię. Po 2-3 minutach dodajemy sok z drugiej połówki limonki oraz mleczko kokosowe i mieszamy. Gdy sos zgęstnieje, możemy ściągnąć go z patelni. Na talerzach kładziemy ryż, a potem kurczaka. Na sam koniec ozdabiamy całość kolendrą i kawałkiem limonki gotowe!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1366,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

273,3 kcal

🥑

Tłuszcz

12,5 g

🌾

Węglowodany

15,9 g

🥬

Błonnik

1,8 g

💪

Białko

24,1 g

Podobne przepisy

Kurczak po tajsku - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl