zywieniesportowcow.pl

Krewetki z ananasem podawane na zimno • przepis • składniki • przygotowanie

Szybki i prosty sposób na krewetki z ananasem podawane na zimno! Zobacz, jak wyczarować pyszne danie w 10 minut!

Krewetki z ananasem podawane na zimno

Szybki i prosty sposób na krewetki z ananasem podawane na zimno! Zobacz, jak wyczarować pyszne danie w 10 minut!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ananas - 0,25 szt.
ząbek czosnku - 0,5 szt.
mleczko kokosowe - 100 ml
oliwa z oliwek - 10 g
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 1 szt.
rum - 50 ml
limonka - 0,5 szt.
sok z limonki - 10 ml
sól - 1 szczypta
Szpinak Baby - 80 g
kolendra świeża - 4 łyżki
krewetki koktajlowe - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Mleczko kokosowe łączymy w misce z drobno posiekaną papryczką chili, czosnkiem pokrojonym w plasterki, posiekaną kolendrą i rumem. Dodajemy skórkę startą z limonki i wyciśnięty z niej sok. Mieszamy. Dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą.
2.ŁĄCZYMY KREWETKI Z SOSEM I SZPINAKIEM:
Większą część ugotowanych krewetek przekładamy do miski z sosem, pozostałe odkładamy na bok. Do miski z sosem i krewetkami dodajemy szpinak. Tuż przed podaniem mieszamy i przekładamy do miseczki.
3.PODAJEMY KREWETKI:
Pozostałą część ugotowanych krewetek skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem i układamy na wierzchu sałatki. Całość dekorujemy listkami świeżej kolendry i posiekaną papryczką chili.
Krewetki z ananasem podawane na zimno

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Mleczko kokosowe łączymy w misce z drobno posiekaną papryczką chili, czosnkiem pokrojonym w plasterki, posiekaną kolendrą i rumem. Dodajemy skórkę startą z limonki i wyciśnięty z niej sok. Mieszamy. Dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą.

2

ŁĄCZYMY KREWETKI Z SOSEM I SZPINAKIEM

Większą część ugotowanych krewetek przekładamy do miski z sosem, pozostałe odkładamy na bok. Do miski z sosem i krewetkami dodajemy szpinak. Tuż przed podaniem mieszamy i przekładamy do miseczki.

3

PODAJEMY KREWETKI

Pozostałą część ugotowanych krewetek skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem i układamy na wierzchu sałatki. Całość dekorujemy listkami świeżej kolendry i posiekaną papryczką chili.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

706,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

706,5 kcal

🥑

Tłuszcz

34,5 g

🌾

Węglowodany

42,8 g

🥬

Błonnik

4,5 g

💪

Białko

33,1 g

Podobne przepisy

Krewetki z ananasem podawane na zimno - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl