zywieniesportowcow.pl

Pankejki z borówkami, herbatnikami i miodem • przepis • składniki • przygotowanie

Poczuj atmosferę dworskiej rezydencji! Zasiądź do podwieczorku rodem z urzekającej krainy, pełnej czarujących krajobrazów i ujmujących postaci. Tym razem nie musisz mieć odpowiedniej Rangi, by zdobyć ten przepis!

Pankejki z borówkami, herbatnikami i miodem

Poczuj atmosferę dworskiej rezydencji! Zasiądź do podwieczorku rodem z urzekającej krainy, pełnej czarujących krajobrazów i ujmujących postaci. Tym razem nie musisz mieć odpowiedniej Rangi, by zdobyć ten przepis!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna pełnoziarnista - 100 g
płatki owsiane - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
jajko - 1 szt.
mleko - 150 ml
ekstrakt waniliowy - 0,5 łyżeczki
olej - 1 łyżka
borówki - 100 g
herbatniki - 20 g
miód - 2 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.Mieszamy suche składniki:
W dużej misce mieszamy mąkę pełnoziarnistą, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli.
2.Mieszamy mokre składniki:
W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko, olej roślinny i ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy.
3.Łączymy wszystkie składniki:
Wlewamy mokre składniki do suchych i delikatnie mieszamy, aż uzyskamy gładkie ciasto.
4.Nagrzewamy patelnię:
Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu i smarujemy ją odrobiną oleju lub masła.
5.Wlewamy ciasto na patelnię:
Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcje ciasta, tworząc okręgi o średnicy ok. 10 cm.
6.Smażymy pankejki:
Smażymy placuszki 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złociste i wyrosną.
7.Dodajemy miód:
Zdejmujemy pankejki z patelni i polewamy je miodem.
8.Dekorujemy pankejki:
Podajemy pankejki z borówkami i herbatnikami od razu po przygotowaniu, najlepiej smakują na ciepło.
Pankejki z borówkami, herbatnikami i miodem

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Mieszamy suche składniki

W dużej misce mieszamy mąkę pełnoziarnistą, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli.

2

Mieszamy mokre składniki

W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko, olej roślinny i ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy.

3

Łączymy wszystkie składniki

Wlewamy mokre składniki do suchych i delikatnie mieszamy, aż uzyskamy gładkie ciasto.

4

Nagrzewamy patelnię

Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu i smarujemy ją odrobiną oleju lub masła.

5

Wlewamy ciasto na patelnię

Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcje ciasta, tworząc okręgi o średnicy ok. 10 cm.

6

Smażymy pankejki

Smażymy placuszki 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złociste i wyrosną.

7

Dodajemy miód

Zdejmujemy pankejki z patelni i polewamy je miodem.

8

Dekorujemy pankejki

Podajemy pankejki z borówkami i herbatnikami od razu po przygotowaniu, najlepiej smakują na ciepło.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

804,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

402,3 kcal

🥑

Tłuszcz

12,4 g

🌾

Węglowodany

63,3 g

🥬

Błonnik

7,1 g

💪

Białko

13,8 g

Podobne przepisy

Pankejki z borówkami, herbatnikami i miodem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl