zywieniesportowcow.pl

Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami • przepis • składniki • przygotowanie

Jak zamienić całą kaczkę w smakowite, pieczone danie z niesamowitym sosem? Tego właśnie dowiesz się z tego przepisu.

Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami

Jak zamienić całą kaczkę w smakowite, pieczone danie z niesamowitym sosem? Tego właśnie dowiesz się z tego przepisu.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

kaczka - 1 szt.
wino czerwone - 250 ml
masło - 50 g
pieczarka - 1 kg
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
szalotka - 300 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
cukinia - 0,5 szt.
marchew - 0,5 szt.
fasolka szparagowa żółta - 100 g
ocet balsamiczny - 1 łyżka
pomidorki koktajlowe - 100 g
rukola - 50 g
salami orzechowe - 60 g
grana padano - 50 g
bazylia świeża - 5 g
groszek zielony, świeży - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.
Przygotuj naczynie żeliwne naczynie żaroodporne tarkę Przygotuj wcześniej Fasolkę szparagową oraz zielony groszek ugotuj i zahartuj w zimnej wodzie.
2.
Kaczka Kaczkę porcjujemy na uda, piersi i skrzydełka (zobacz film, jak zrobić to krok po kroku), odcinamy nadmiar skóry z piersi.
3.
Mięso doprawiamy solą oraz pieprzem.
4.
Skórę przekładamy do zimnego naczynia żeliwnego i podgrzewamy do całkowitego wytopienia tłuszczu.
5.
Dodajemy masło, rozpuszczamy, wkładamy kawałki kaczki skórą do dołu i smażymy z każdej strony do zrumienienia.
6.
Kaczkę z częścią tłuszczu przekładamy do drugiego naczynia żaroodpornego i pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.
7.
W naczyniu po smażeniu mięsa szklimy pokrojoną w piórka szalotkę i przekładamy ją do miseczki.
8.
Rozgrzewamy olej i smażymy, pokrojone w ćwiartki pieczarki doprawione solą, przez około 6-8 minut.
9.
Dodajemy szalotki i czerwone wino, gotujemy, mieszając od czasu do czasu.
10.
Dodajemy niewielką ilość masła, doprawiamy solą i pieprzem.
11.
Przed podaniem dodajemy posiekaną bazylię.
12.
Sałatka Marchew obieramy i razem z cukinią kroimy w cienkie paski.
13.
Mieszamy razem marchew, cukinię, fasolkę, groszek i przekrojone na pół pomidorki.
14.
Dno salaterki wykładamy rukolą, na wierzch wykładamy mieszankę warzyw, posypujemy rukolą, skrapiamy oliwą i octem.
15.
Na wierzchu układamy plasterki salami i posypujemy startym serem.
16.
Na paterę lub duży talerz wykładamy sos z pieczarkami i szalotkami.
17.
Na wierzch kładziemy kaczkę, polewamy sosem i dekorujemy posiekaną świeżą bazylią.
18.
Podajemy z sałatką.
Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj naczynie żeliwne naczynie żaroodporne tarkę Przygotuj wcześniej Fasolkę szparagową oraz zielony groszek ugotuj i zahartuj w zimnej wodzie.

2

Kaczka Kaczkę porcjujemy na uda, piersi i skrzydełka (zobacz film, jak zrobić to krok po kroku), odcinamy nadmiar skóry z piersi.

3

Mięso doprawiamy solą oraz pieprzem.

4

Skórę przekładamy do zimnego naczynia żeliwnego i podgrzewamy do całkowitego wytopienia tłuszczu.

5

Dodajemy masło, rozpuszczamy, wkładamy kawałki kaczki skórą do dołu i smażymy z każdej strony do zrumienienia.

6

Kaczkę z częścią tłuszczu przekładamy do drugiego naczynia żaroodpornego i pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.

7

W naczyniu po smażeniu mięsa szklimy pokrojoną w piórka szalotkę i przekładamy ją do miseczki.

8

Rozgrzewamy olej i smażymy, pokrojone w ćwiartki pieczarki doprawione solą, przez około 6-8 minut.

9

Dodajemy szalotki i czerwone wino, gotujemy, mieszając od czasu do czasu.

10

Dodajemy niewielką ilość masła, doprawiamy solą i pieprzem.

11

Przed podaniem dodajemy posiekaną bazylię.

12

Sałatka Marchew obieramy i razem z cukinią kroimy w cienkie paski.

13

Mieszamy razem marchew, cukinię, fasolkę, groszek i przekrojone na pół pomidorki.

14

Dno salaterki wykładamy rukolą, na wierzch wykładamy mieszankę warzyw, posypujemy rukolą, skrapiamy oliwą i octem.

15

Na wierzchu układamy plasterki salami i posypujemy startym serem.

16

Na paterę lub duży talerz wykładamy sos z pieczarkami i szalotkami.

17

Na wierzch kładziemy kaczkę, polewamy sosem i dekorujemy posiekaną świeżą bazylią.

18

Podajemy z sałatką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7682,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1280,4 kcal

🥑

Tłuszcz

114,4 g

🌾

Węglowodany

16,9 g

🥬

Błonnik

37,3 g

💪

Białko

37,3 g

Podobne przepisy

Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl