Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami • przepis • składniki • przygotowanie
Jak zamienić całą kaczkę w smakowite, pieczone danie z niesamowitym sosem? Tego właśnie dowiesz się z tego przepisu.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj naczynie żeliwne naczynie żaroodporne tarkę Przygotuj wcześniej Fasolkę szparagową oraz zielony groszek ugotuj i zahartuj w zimnej wodzie.
Kaczka Kaczkę porcjujemy na uda, piersi i skrzydełka (zobacz film, jak zrobić to krok po kroku), odcinamy nadmiar skóry z piersi.
Mięso doprawiamy solą oraz pieprzem.
Skórę przekładamy do zimnego naczynia żeliwnego i podgrzewamy do całkowitego wytopienia tłuszczu.
Dodajemy masło, rozpuszczamy, wkładamy kawałki kaczki skórą do dołu i smażymy z każdej strony do zrumienienia.
Kaczkę z częścią tłuszczu przekładamy do drugiego naczynia żaroodpornego i pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.
W naczyniu po smażeniu mięsa szklimy pokrojoną w piórka szalotkę i przekładamy ją do miseczki.
Rozgrzewamy olej i smażymy, pokrojone w ćwiartki pieczarki doprawione solą, przez około 6-8 minut.
Dodajemy szalotki i czerwone wino, gotujemy, mieszając od czasu do czasu.
Dodajemy niewielką ilość masła, doprawiamy solą i pieprzem.
Przed podaniem dodajemy posiekaną bazylię.
Sałatka Marchew obieramy i razem z cukinią kroimy w cienkie paski.
Mieszamy razem marchew, cukinię, fasolkę, groszek i przekrojone na pół pomidorki.
Dno salaterki wykładamy rukolą, na wierzch wykładamy mieszankę warzyw, posypujemy rukolą, skrapiamy oliwą i octem.
Na wierzchu układamy plasterki salami i posypujemy startym serem.
Na paterę lub duży talerz wykładamy sos z pieczarkami i szalotkami.
Na wierzch kładziemy kaczkę, polewamy sosem i dekorujemy posiekaną świeżą bazylią.
Podajemy z sałatką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7682,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1280,4 kcal
Tłuszcz
114,4 g
Węglowodany
16,9 g
Błonnik
37,3 g
Białko
37,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

NALEWKA WIŚNIOWA
Nalewka wiśniowa z delikatnym aromatem wanilii i migdałów według receptury Pawła Małeckiego – sprawdź, jak ją przygotować!

Domowa kapusta kiszona
Najlepsza kiszona kapusta to ta zrobiona w domu! Wypróbuj prosty przepis, który zachwyci całą rodzinę!

Fasolka szparagowa z bułką tartą
Fasolka szparagowa z bułką tartą to prosty i szybki przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Ten klasyczny polski przysmak idealnie sprawdza się latem, kiedy świeża fasolka jest łatwo dostępna i najsmaczniejsza. Przygotowanie tego dania zajmuje tylko kilkanaście minut, a jego smak przywołuje wspomnienia domowych obiadów z dzieciństwa.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Focaccia. Przepis z burratą i oliwkami
Stworzona do tego, by się nią dzielić! Focaccia z dodatkiem rozmarynu, sera burrata i najlepszej oliwy będzie smakowała każdemu, kto sięgnie po kawałek.

Fasola z makrelą
Przystawka pełna różnorodnych smaków i tekstur, czyli fasola z makrelą z przepisu Karola, doskonale pasuje do chrupiących snacków z ciasta francuskiego. Sprawdź to połączenie!

Smażone krążki cebuli w cieście piwnym
Niebanalna i smakowita przekąska do piwa? Pyszne krążki cebulowe obtoczone w piwnym cieście i usmażone do chrupkości!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym
Pieczone kawałki kurczaka polane sosem z pomarańczy i przypraw korzennych, a do tego podsmażone kurki. Przepyszne!

Tort szwarcwaldzki z wiśniami
Tort szwarcwaldzki zachwyca wiśniową konfiturą, puszystą bitą śmietaną i lekkim biszkoptem. Możesz przygotować go na każdą okazję!

Mazurek kajmakowy
Przepis, dzięki któremu na Twoim stole pojawi się przepyszny mazurek kajmakowy i zachwyci Twoich gości lub domowników! Za pomocą termorobota MC Smart przygotujesz go szybko i sprawnie. Skorzystaj już teraz – z tego pełnego kajmaku, czekolady i orzechów – pomysłu na ciasto.