zywieniesportowcow.pl

Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem • przepis • składniki • przygotowanie

Pieczone jabłka z chrzanem świetnie się sprawdzą jako dodatek do mięs. Spróbuj!

Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem

Pieczone jabłka z chrzanem świetnie się sprawdzą jako dodatek do mięs. Spróbuj!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 24
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chrzan tarty - 3 łyżki
cukier - 5 łyżek
cytryna - 1 szt.
imbir świeży - 0,5 łyżki
ząbek czosnku - 0,5 szt.
jabłko czerwone - 5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO 180°C.:
Jabłka wraz ze skórką kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Owoce układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy, aż jabłka się zrumienią i zaczną się rozpadać. Imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Czosnek drobno siekamy.
2.DO GARNKA WSYPUJEMY CUKIER:
i rozpuszczamy go na niewielkim ogniu. Następnie dodajemy imbir oraz czosnek. Kiedy cukier zacznie się karmelizować, do garnka przekładamy upieczone jabłka. Podlewamy minimalną ilością wody i jeszcze chwilę smażymy.
3.WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIKSUJEMY DO:
uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy dodajemy 3-4 łyżki chrzanu, niewielką ilość soku z cytryny. Dokładnie mieszamy. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków, szczelnie zamykamy i obracamy do góry dnem. Odstawiamy do przestygnięcia.
Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 24

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO 180°C.

Jabłka wraz ze skórką kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Owoce układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy, aż jabłka się zrumienią i zaczną się rozpadać. Imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Czosnek drobno siekamy.

2

DO GARNKA WSYPUJEMY CUKIER

i rozpuszczamy go na niewielkim ogniu. Następnie dodajemy imbir oraz czosnek. Kiedy cukier zacznie się karmelizować, do garnka przekładamy upieczone jabłka. Podlewamy minimalną ilością wody i jeszcze chwilę smażymy.

3

WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIKSUJEMY DO

uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy dodajemy 3-4 łyżki chrzanu, niewielką ilość soku z cytryny. Dokładnie mieszamy. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków, szczelnie zamykamy i obracamy do góry dnem. Odstawiamy do przestygnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

780,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

32,5 kcal

🥑

Tłuszcz

0,2 g

🌾

Węglowodany

8,2 g

🥬

Błonnik

1,2 g

💪

Białko

0,2 g

Podobne przepisy

Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl