zywieniesportowcow.pl

Konfitowana kaczka • przepis • składniki • przygotowanie

Marynowanie, konfitowanie i pieczenie to czeski sposób na przyrządzenie doskonałej kaczki. Palce lizać!

Konfitowana kaczka

Marynowanie, konfitowanie i pieczenie to czeski sposób na przyrządzenie doskonałej kaczki. Palce lizać!

Czas przygotowania
260 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

olej rzepakowy - 1 l
rozmaryn świeży - 32 g
sól - 100 g
kaczka - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.POTRZEBUJEMY FOLIĘ ALUMINIOWĄ:
głęboką formę lub naczynie do pieczenia Marynowanie Kaczkę myjemy i osuszamy.
2.NACINAMY TYLNĄ CZĘŚĆ:
skrzydełek i rozpoławiamy je.
3.PRZEKŁADAMY DO BRYTFANKI:
i dokładnie solimy z każdej strony.
4.DODAJEMY 2 GAŁĄZKI:
rozmarynu.
5.NIEOBRANY CZOSNEK PRZECINAMY:
w poprzek.
6.POŁOWĘ CZOSNKU DZIELIMY:
na ząbki i dodajemy do kaczki.
7.BRYTFANKĘ PRZYKRYWAMY FOLIĄ:
aluminiową i pozostawiamy zamarynowaną kaczkę na 12 godzin w lodówce.
8.KONFITOWANIE MARYNOWANĄ KACZKĘ:
myjemy pod zimną wodą, żeby nie była zbyt słona.
9.WKŁADAMY DO GŁĘBOKIEJ:
formy lub misy do pieczenia i zalewamy olejem roślinnym.
10.KACZKA POWINNA BYĆ:
cała zanurzona w oleju.
11.DODAJEMY 2 GAŁĄZKI:
rozmarynu i pozostałą połowę czosnku, którą dzielimy na ząbki.
12.FORMĘ PRZYKRYWAMY FOLIĄ:
aluminiową i wkładamy do piekarnika, pieczemy przez 3-4 godziny w temperaturze do 130°C.
13.PIECZENIE JESZCZE GORĄCĄ:
kaczkę przekładamy z brytfanki na blachę.
14.USUWAMY KOŚCI I:
pieczemy 15-20 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 200°C, ustawionym na pieczenie z góry.
15.JAK PODAWAĆ KACZKĘ:
podajemy z czerwoną kapustą i kluskami.
16.WSKAZÓWKA KONFITOWANIE JEST:
to powolne gotowanie lub pieczenie tłuszczu.
Konfitowana kaczka

Czas przygotowania

260 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

POTRZEBUJEMY FOLIĘ ALUMINIOWĄ

głęboką formę lub naczynie do pieczenia Marynowanie Kaczkę myjemy i osuszamy.

2

NACINAMY TYLNĄ CZĘŚĆ

skrzydełek i rozpoławiamy je.

3

PRZEKŁADAMY DO BRYTFANKI

i dokładnie solimy z każdej strony.

4

DODAJEMY 2 GAŁĄZKI

rozmarynu.

5

NIEOBRANY CZOSNEK PRZECINAMY

w poprzek.

6

POŁOWĘ CZOSNKU DZIELIMY

na ząbki i dodajemy do kaczki.

7

BRYTFANKĘ PRZYKRYWAMY FOLIĄ

aluminiową i pozostawiamy zamarynowaną kaczkę na 12 godzin w lodówce.

8

KONFITOWANIE MARYNOWANĄ KACZKĘ

myjemy pod zimną wodą, żeby nie była zbyt słona.

9

WKŁADAMY DO GŁĘBOKIEJ

formy lub misy do pieczenia i zalewamy olejem roślinnym.

10

KACZKA POWINNA BYĆ

cała zanurzona w oleju.

11

DODAJEMY 2 GAŁĄZKI

rozmarynu i pozostałą połowę czosnku, którą dzielimy na ząbki.

12

FORMĘ PRZYKRYWAMY FOLIĄ

aluminiową i wkładamy do piekarnika, pieczemy przez 3-4 godziny w temperaturze do 130°C.

13

PIECZENIE JESZCZE GORĄCĄ

kaczkę przekładamy z brytfanki na blachę.

14

USUWAMY KOŚCI I

pieczemy 15-20 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 200°C, ustawionym na pieczenie z góry.

15

JAK PODAWAĆ KACZKĘ

podajemy z czerwoną kapustą i kluskami.

16

WSKAZÓWKA KONFITOWANIE JEST

to powolne gotowanie lub pieczenie tłuszczu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

11692 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

2923 kcal

🥑

Tłuszcz

286,5 g

🌾

Węglowodany

2,1 g

🥬

Błonnik

29,1 g

💪

Białko

29,1 g

Podobne przepisy

Konfitowana kaczka - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl