Komosa ryżowa z warzywami na ciepło • przepis • składniki • przygotowanie
Komosa ryżowa i miks warzyw tworzą razem pożywne i szybkie do przygotowania danie. Nie masz pomysłu na rodzinny obiad lub ciepły posiłek do pracy? Skorzystaj z naszej propozycji!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KOMOSĘ RYŻOWĄ
Komosę ryżową płuczemy na sitku zimną wodą. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Następnie zostawiamy ją pod przykryciem na około 15-20 minut, aby wchłonęła resztę bulionu.
SMAŻYMY WARZYWA
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim miks warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i sosem sojowym. Mieszamy.
KROIMY WARZYWA
Usmażone warzywa odstawiamy na chwilę, aby lekko ostygły. Następnie kroimy marchewki w kostkę, a fasolkę na mniejsze kawałki.
ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Ugotowaną komosę przekładamy do miski. Dodajemy usmażone warzywa, całość skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy. Podajemy na ciepło.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
971,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
242,9 kcal
Tłuszcz
7,7 g
Węglowodany
36,3 g
Błonnik
4 g
Białko
8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sorbet kiwi na patyku
Szybki pomysł na lekki deser w upalne dni – orzeźwiający mus z kiwi w postaci pysznych kwaskowatych lodów!

Jaja faszerowane na dwa sposoby i sos wielkanocny
Faszerowane jaja to pyszna przekąska. Z sosem wielkanocnym smakują znakomicie!

Sos kurkowy
Aromatyczny sos kurkowy z cebulką, czosnkiem i śmietaną, idealny do podania z ulubionym kawałkiem mięsa lub makaronem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pizza pepperoni
Dużo pepperoni i dużo sera! Ten przepis zdecydowanie powinien zajmować pierwsze miejsce na liście najlepszych pizz świata. Ostry smak kiełbasy miesza się tutaj z cudowną słodyczą pomidorów. Musisz spróbować!

Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą
Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą – odkryj nietypowe połączenie smaków w łatwej w wykonaniu zupie!

Cukier waniliowy
Naturalny cukier waniliowy. Idealnie nadaje się do wypieku ciast, przygotowania tortów i deserów.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Cukinia w cieście naleśnikowym
Lubisz cukinię i naleśniki? Koniecznie wypróbuj więc przepis Darii na plastry tego pysznego warzywa smażone w naleśnikowym cieście!

Japońska zupa z herbaty z ryżem
Zupa na zielonej herbacie zamiast na bulionie? To możliwe! Rozsmakuj się w japońskich smakach.

Tortille Junajtedillo
W tym daniu wszystkie smaki kleją się niczym piłka do nogi! Tortille Junajtedillo to mistrzowska kombinacja składników w dwóch wariantach: z kurczakiem i z guacamole.