Kolorowe szaszłyki warzywne z morelami • przepis • składniki • przygotowanie
Świetna grillowa alternatywa nie tylko dla wegetarian – kompozycja aromatycznych warzyw, ziół i słodkiego smaku moreli.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZIEMNIAKI DOKŁADNIE MYJEMY
i gotujemy w łupinkach w osolonej wodzie około 15 minut, aż będą miękkie. ODCEDZAMY I: studzimy. CEBULĘ KROIMY W: piórka.
PAPRYKĘ OCZYSZCZAMY, POZBAWIAMY
nasion i kroimy na duże kawałki.
POMIDORY MYJEMY.
MORELE KROIMY NA
pół i wyjmujemy pestkę.
PRZYGOTOWANE SKŁADNIKI NAKŁUWAMY
na przemian z ziemniakami na patyczki do szaszłyków. LIŚCIE BAZYLII OBRYWAMY: i siekamy. CZOSNEK PRZECISKAMY PRZEZ: praskę.
OBA SKŁADNIKI MIESZAMY
z olejem, doprawiamy solą i pieprzem.
SZASZŁYKI SMARUJEMY Z
wszystkich stron marynatą, a następnie grillujemy na aluminiowej tacce na gorącym grillu przez 10 minut, wielokrotnie przy tym obracając i smarując pozostałą oliwą z bazylią.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1228,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
204,8 kcal
Tłuszcz
4,6 g
Węglowodany
36,6 g
Błonnik
5 g
Białko
5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bigos świąteczny na gęsiej piersi
Spróbuj bigosu z suszonymi owocami, grzybami i boczkiem! Podany z piersią gęsi smakuje wyśmienicie!

Młode ziemniaki z twarogiem i makrelą
Ziemniaki z twarogiem, a do tego makrela? Karol lubi zaskakiwać, dlatego koniecznie wypróbuj ten przepis! Danie grillowe inne niż wszystkie!

Kalafior w cieście piwnym
Ciekawa przekąska, idealna nie tylko do piwa: delikatne różyczki kalafiora ukryte w pikantnej, chrupiącej panierce.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Łupacz z salsą pomidorową
Smaczna ryba podana w towarzystwie warzyw. Wypróbuj przepis na łupacza z salsą pomidorową!

Sałatka z kiełkami fasoli
Sałatka z kiełkami fasoli - poznaj najlepszy przepis. ⭐ Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla.pl!

Pasta z makreli z chrzanem, ogórkiem i szczypiorkiem
Pyszna przekąska na zimno, idealna nie tylko do pieczywa: wędzona makrela połączona z aromatycznym chrzanem i ogórkiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jajka faszerowane pastą z kawioru
Pyszna przekąska na przyjęcie – jajka faszerowane wyśmienitą pastą z kawioru, podane z gałązką koperku i pieczywem.

Makaron ryżowy z krewetkami
Szukasz pomysłu na danie w stylu azjatyckim? Wypróbuj połączenie makaronu ryżowego z krewetkami i aromatycznym sosem według przepisu Karola! To jest pyszne!

Zielony chłodnik z awokado
Zagraj w zielone z przepisem Darii i przygotuj pyszny chłodnik z awokado! Idealnie sprawdzi się w roli lekkiego obiadu na upalne dni.