zywieniesportowcow.pl

Kolorowa sałatka w słoiku • przepis • składniki • przygotowanie

Sałatkę w słoiku możesz zabrać ze sobą do pracy lub na piknik. Przygotuj ją z kaszą, warzywami i jogurtowo-miodowym dressingiem.

Kolorowa sałatka w słoiku

Sałatkę w słoiku możesz zabrać ze sobą do pracy lub na piknik. Przygotuj ją z kaszą, warzywami i jogurtowo-miodowym dressingiem.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula dymka - 3 szt.
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
jogurt naturalny - 450 g
kumin - 0,25 łyżeczki
miód - 2 łyżeczki
oliwa z oliwek - 3 łyżeczki
marchew - 200 g
sól - 1 szczypta
szafran - 1 szczypta
kasza kuskus - 150 g
ciecierzyca konserwowa - 265 g
sałata masłowa - 80 g
buraki gotowane - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KASZĘ KUSKUS:
Kaszę kuskus z odrobiną soli i szafranu przesypujemy do miski. Zalewamy 200 ml wrzącej wody. Pozostawiamy na 8-10 minut do spęcznienia, a następnie studzimy.
2.UKŁADAMY WARSTWY SAŁATKI W SŁOIKU:
Marchew oraz ugotowane buraki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Sałatę myjemy, osuszamy i kroimy na małe paski. Ciecierzycę odcedzamy na sitku, płuczemy i dobrze odsączamy. Przygotowane składniki sałatki układamy warstwami w słoikach. Słoiki zamykamy i przed podaniem wstawiamy do lodówki.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DRESSINGU:
Cebule dymki oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z jogurtem, oliwą i miodem. Doprawiamy solą, pieprzem, kminem rzymskim i odrobiną soku z cytryny. Przekładamy do małych pojemniczków i podajemy osobno do sałatki.
Kolorowa sałatka w słoiku

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KASZĘ KUSKUS

Kaszę kuskus z odrobiną soli i szafranu przesypujemy do miski. Zalewamy 200 ml wrzącej wody. Pozostawiamy na 8-10 minut do spęcznienia, a następnie studzimy.

2

UKŁADAMY WARSTWY SAŁATKI W SŁOIKU

Marchew oraz ugotowane buraki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Sałatę myjemy, osuszamy i kroimy na małe paski. Ciecierzycę odcedzamy na sitku, płuczemy i dobrze odsączamy. Przygotowane składniki sałatki układamy warstwami w słoikach. Słoiki zamykamy i przed podaniem wstawiamy do lodówki.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DRESSINGU

Cebule dymki oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z jogurtem, oliwą i miodem. Doprawiamy solą, pieprzem, kminem rzymskim i odrobiną soku z cytryny. Przekładamy do małych pojemniczków i podajemy osobno do sałatki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1645,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

411,4 kcal

🥑

Tłuszcz

7,2 g

🌾

Węglowodany

66,6 g

🥬

Błonnik

23,6 g

💪

Białko

23,6 g

Podobne przepisy

Kolorowa sałatka w słoiku - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl