zywieniesportowcow.pl

Kolacja malucha – kotleciki rybne z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Ahoj, mały marynarzu! Na stół wpływają przepyszne kotleciki z łososiem, szpinakiem, ziemniakami i marchewką. Ten przepis Kingi uwielbiają rodzice, bo świetnie sprawdza się wtedy, gdy trzeba szybko znaleźć pomysł na wartościową kolację.

Kolacja malucha – kotleciki rybne z warzywami

Ahoj, mały marynarzu! Na stół wpływają przepyszne kotleciki z łososiem, szpinakiem, ziemniakami i marchewką. Ten przepis Kingi uwielbiają rodzice, bo świetnie sprawdza się wtedy, gdy trzeba szybko znaleźć pomysł na wartościową kolację.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 5 g
łosoś filet, bez skóry - 300 g
świeży koperek - 1 łyżeczka
marchew - 2 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
płatki owsiane - 1 łyżka
skórka cytryny tarta - 1 łyżeczka
Szpinak Baby - 50 g
ziemniak - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO KOTLECIKÓW:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy na parze. Do blendera przekładamy rybę z ziemniakami. Całość miksujemy, aż uzyskamy gładką masę.
2.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Przekładamy całość do miski, dodajemy startą marchewkę, posiekane szpinak, bazylię i koperek. Dodajemy płatki owsiane i skórkę otartą z cytryny. Całość dokładnie mieszamy aż do połączenia składników.
3.FORMUJEMY KOTLECIKI:
Z tak przygotowanej masy formujemy niewielkie kotleciki, co jakiś czas mocząc dłonie w wodzie.
4.PIECZEMY KOTLECIKI:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce układamy kotleciki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C z funkcją góra-dół i pieczemy przez 20-25 minut.
Kolacja malucha – kotleciki rybne z warzywami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO KOTLECIKÓW

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy na parze. Do blendera przekładamy rybę z ziemniakami. Całość miksujemy, aż uzyskamy gładką masę.

2

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Przekładamy całość do miski, dodajemy startą marchewkę, posiekane szpinak, bazylię i koperek. Dodajemy płatki owsiane i skórkę otartą z cytryny. Całość dokładnie mieszamy aż do połączenia składników.

3

FORMUJEMY KOTLECIKI

Z tak przygotowanej masy formujemy niewielkie kotleciki, co jakiś czas mocząc dłonie w wodzie.

4

PIECZEMY KOTLECIKI

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce układamy kotleciki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C z funkcją góra-dół i pieczemy przez 20-25 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

910,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

151,8 kcal

🥑

Tłuszcz

7,9 g

🌾

Węglowodany

8,2 g

🥬

Błonnik

1,3 g

💪

Białko

11,3 g

Podobne przepisy

Kolacja malucha – kotleciki rybne z warzywami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl