Klopsiki wołowo-wieprzowe w stylu szwedzkim • przepis • składniki • przygotowanie
Kultowe mięsne klopsiki w stylu szwedzkim w sosie mogą trafić na Twój obiadowy talerz dzięki przepisowi Karola. Sprawdź, jak doskonale komponują się ze słodyczą żurawin, śmietanowym sosem i selerowym purée.

Czas przygotowania
95 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie zdejmujemy z patelni. Odstawiamy do wystudzenia.
WYRABIAMY MASĘ NA KLOPSIKI
Wszystkie składniki mieszamy, dokładnie wyrabiając masę dłońmi. W międzyczasie dodajemy bułkę tartą i ponownie wyrabiamy całość, aż masa na klopsiki napowietrzy się i nabierze puszystości.
FORMUJEMY KLOPSIKI
Dłonie zwilżamy olejem. Z wyrobionej masy formujemy klopsiki o wielkości orzechów włoskich.WSKAZÓWKA!By klopsiki nie rozpadły się na patelni podczas smażenia, formuj je tak, by były gładkie z wierzchu i pozbawione pęknięć.
SMAŻYMY KLOPSIKI
Klopsiki smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Należy smażyć je intensywnie i krótko, co jakiś czas mieszając, by żurawiny nie stały się gorzkie – wystarczy, że mięso przesmaży się z każdej strony i zamknie z zewnątrz. Usmażone klopsiki zdejmujemy z patelni.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na tej samej patelni przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek. Gdy się zeszklą, zalewamy je bulionem wołowym. Dodajemy 400 ml śmietanki. Zagotowujemy i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż delikatnie się zredukuje.
ŁĄCZYMY KLOPSIKI Z SOSEM
Przesmażone klopsiki dodajemy do sosu. Dodajemy kapary i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i dusimy chwilę, aż smaki się połączą.
PRZYGOTOWUJEMY PURÉE Z SELERA
Seler i ziemniak kroimy w grubą kostkę, przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 30-40 minut, aż warzywa całkowicie zmiękną i wchłoną płyn. W razie potrzeby dolewamy mleka w trakcie gotowania.
PODAJEMY DANIE
Na talerzu rozprowadzamy selerowe purée, a na jego warstwie układamy klopsiki w śmietanowym sosie. Z wierzchu dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4050,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
675,1 kcal
Tłuszcz
41,9 g
Węglowodany
43,3 g
Błonnik
6,7 g
Białko
33,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasteczka z wróżbą
Przygotuj cynamonowe ciasteczka, w których ukryjesz niejedną wróżbę. Zobacz, jaką wylosował dla siebie Paweł Małecki!

Sałatka z krewetek z sosem z limonek
Wyśmienita propozycja dla fanów owoców morza: lekka sałatka z delikatnymi krewetkami i sosem imbirowo-limonkowym.

Serbska zupa fasolowa
Doskonała zupa serbska z fasolą, paprykami w trzech kolorach oraz boczkiem – wypróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Quiche lorraine
Słynna wytrawna tarta znana też jako placek lotaryński. Kruchy spód wypełniony masą z boczkiem i cebulą smakuje każdemu.

Pieczone gołąbki z sosem musztardowym
Pieczone gołąbki z dodatkiem sosu musztardowego to pyszna propozycja Karola Okrasy na domowy obiad.

Klasyczny sernik
Puszysty, aksamitny i wychodzi za każdym razem! Upiecz sernik idealny z przepisu Pawła i zaskocz swoich najbliższych!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z makaronu soba
Sałatka z makaronu soba to pyszne danie w stylu azjatyckim, które przygotujesz w swojej kuchni w zaledwie 20 minut. Wypróbuj ten przepis i odkryj smaki Azji razem z Kuchnią Lidla!

Kasza gryczana z podsmażaną marchewką
Kasza gryczana niepalona ma delikatniejszy smak niż palona, dlatego świetnie łączy się z maślaną marchewką. Wypróbuj nasz przepis na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka składników i gotowe!

Koncentrat bulionu warzywnego
Koncentrat bulionu warzywnego to Twój niezbędnik w kuchni. Przygotuj go wcześniej i przechowuj w spiżarni, a kiedy najdzie Cię ochota na pyszną zupę, będziesz go mieć pod ręką.