zywieniesportowcow.pl

Klops z jajkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Zobacz, jak smaczny i efektowny obiad można wyczarować z porcji mielonego mięsa i gotowanych jajek.

Klops z jajkiem

Zobacz, jak smaczny i efektowny obiad można wyczarować z porcji mielonego mięsa i gotowanych jajek.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

bułka tarta - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 2 szt.
jajko - 4 szt.
marchew - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
seler naciowy - 50 g
sól - 1 szczypta
parmezan tarty - 100 g
mięso mielone wieprzowe - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE 3 JAJKA:
gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.
2.CEBULĘ I SELERA:
obieramy i kroimy w drobną kostkę. CHILLI DROBNO: siekamy.
3.MARCHEWKĘ OBIERAMY, TRZEMY:
na tarce o drobnych oczkach.
4.WARZYWA DODAJEMY DO:
mięsa, razem ze startym serem.
5.PRZYPRAWIAMY DO SMAKU:
solą i pieprzem.
6.DODAJEMY POZOSTAŁE NIEUGOTOWANE:
jajko oraz bułkę tartą i całość wyrabiamy na jednolitą masę.
7.NA BLACIE ROZWIJAMY:
kawałek folii spożywczej.
8.NA FOLIĘ WYKŁADAMY:
mięso, formując z niej podłużny prostokąt.
9.WZDŁUŻ JEDNEGO Z:
boków układamy ugotowane na twardo jajka.
10.Z POMOCĄ FOLII:
spożywczej rolujemy mięso w taki sposób, by jajka znalazły się w środku. KOŃCE ROLADY ZAWIJAMY: do środka.
11.TAK UFORMOWANY KLOPS:
zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 2 godziny.
12.SCHŁODZONY KLOPS PRZENOSIMY:
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odwijamy z folii spożywczej.
13.WIERZCH ROLADY SMARUJEMY:
za pomocą pędzelka oliwą z oliwek.
14.PIECZEMY OK.:
60 MINUT W: temperaturze 180 stopni.
15.UPIECZONY KLOPS WYJMUJEMY,:
studzimy i wkładamy do lodówki.
16.KROIMY PO UPŁYWIE:
przynajmniej kilku godzin (inaczej klops będzie się kruszył).
Klops z jajkiem

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE 3 JAJKA

gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.

2

CEBULĘ I SELERA

obieramy i kroimy w drobną kostkę. CHILLI DROBNO: siekamy.

3

MARCHEWKĘ OBIERAMY, TRZEMY

na tarce o drobnych oczkach.

4

WARZYWA DODAJEMY DO

mięsa, razem ze startym serem.

5

PRZYPRAWIAMY DO SMAKU

solą i pieprzem.

6

DODAJEMY POZOSTAŁE NIEUGOTOWANE

jajko oraz bułkę tartą i całość wyrabiamy na jednolitą masę.

7

NA BLACIE ROZWIJAMY

kawałek folii spożywczej.

8

NA FOLIĘ WYKŁADAMY

mięso, formując z niej podłużny prostokąt.

9

WZDŁUŻ JEDNEGO Z

boków układamy ugotowane na twardo jajka.

10

Z POMOCĄ FOLII

spożywczej rolujemy mięso w taki sposób, by jajka znalazły się w środku. KOŃCE ROLADY ZAWIJAMY: do środka.

11

TAK UFORMOWANY KLOPS

zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 2 godziny.

12

SCHŁODZONY KLOPS PRZENOSIMY

na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odwijamy z folii spożywczej.

13

WIERZCH ROLADY SMARUJEMY

za pomocą pędzelka oliwą z oliwek.

14

PIECZEMY OK.

60 MINUT W: temperaturze 180 stopni.

15

UPIECZONY KLOPS WYJMUJEMY,

studzimy i wkładamy do lodówki.

16

KROIMY PO UPŁYWIE

przynajmniej kilku godzin (inaczej klops będzie się kruszył).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2008,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

334,7 kcal

🥑

Tłuszcz

21,7 g

🌾

Węglowodany

9 g

🥬

Błonnik

25,8 g

💪

Białko

25,8 g

Podobne przepisy

Klops z jajkiem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl