zywieniesportowcow.pl

Kiszonka orientalna • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj kiszonej kapusty w nowoczesnym wydaniu – z imbirem, sezamem i sosem sojowym!

Kiszonka orientalna

Spróbuj kiszonej kapusty w nowoczesnym wydaniu – z imbirem, sezamem i sosem sojowym!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kapusta biała - 3 kg
burak - 500 g
papryczka chili czerwona - 2 szt.
imbir świeży - 20 g
sos sojowy - 250 ml
ząbek czosnku - 3 szt.
sezam biały - 15 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA:
Kapustę szatkujemy w cienkie paseczki. Buraczki obieramy i kroimy w talarki. Imbir oczyszczamy i kroimy w cienkie paski. Sezam podprażamy na suchej patelni. Papryczkę chili drobno siekamy, a czosnek rozgniatamy.
2.UKŁADAMY WARZYWA W SŁOIKU:
W dużym słoiku układamy warstwowo wszystkie składniki. Najpierw kapustę, którą dokładnie ubijamy drewnianą łyżką. Następnie układamy imbir, buraczki, chili i czosnek. Ponownie układamy kapustę i ubijamy. Następnie układamy buraki, imbir, chili, czosnek i sezam, ponownie kapustę i ubijamy. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania wszystkich składników.
3.CAŁOŚĆ ZALEWAMY SOSEM SOJOWYM:
Kapustę zalewamy sosem sojowym. Jeśli po ubiciu kapusty, słoik nie jest zapełniony po brzegi, uzupełniamy go większą ilością kapusty. Słoik zamykamy i przechowujemy w chłodnym miejscu minimum przez 48 godzin.
Kiszonka orientalna

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA

Kapustę szatkujemy w cienkie paseczki. Buraczki obieramy i kroimy w talarki. Imbir oczyszczamy i kroimy w cienkie paski. Sezam podprażamy na suchej patelni. Papryczkę chili drobno siekamy, a czosnek rozgniatamy.

2

UKŁADAMY WARZYWA W SŁOIKU

W dużym słoiku układamy warstwowo wszystkie składniki. Najpierw kapustę, którą dokładnie ubijamy drewnianą łyżką. Następnie układamy imbir, buraczki, chili i czosnek. Ponownie układamy kapustę i ubijamy. Następnie układamy buraki, imbir, chili, czosnek i sezam, ponownie kapustę i ubijamy. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania wszystkich składników.

3

CAŁOŚĆ ZALEWAMY SOSEM SOJOWYM

Kapustę zalewamy sosem sojowym. Jeśli po ubiciu kapusty, słoik nie jest zapełniony po brzegi, uzupełniamy go większą ilością kapusty. Słoik zamykamy i przechowujemy w chłodnym miejscu minimum przez 48 godzin.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1170,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

146,3 kcal

🥑

Tłuszcz

1,5 g

🌾

Węglowodany

30,7 g

🥬

Błonnik

11,5 g

💪

Białko

7,4 g

Podobne przepisy

Kiszonka orientalna - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl