zywieniesportowcow.pl

Papryki zapiekane z greckimi serami • przepis • składniki • przygotowanie

Soczyste papryki pełne świeżych warzyw, ziół i wyjątkowych greckich serów: manouri i fety. To wyjątkowy pomysł na danie w stylu śródziemnomorskim z airfryera, grilla lub piekarnika.

Papryki zapiekane z greckimi serami

Soczyste papryki pełne świeżych warzyw, ziół i wyjątkowych greckich serów: manouri i fety. To wyjątkowy pomysł na danie w stylu śródziemnomorskim z airfryera, grilla lub piekarnika.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pomidory rzymskie - 2 szt.
cebula czerwona - 0,5 szt.
mięta świeża - 2 gałązki
oregano świeże - 2 gałązki
pieprz czarny - 2 szczypty
cytryna - 0,5 szt.
ser feta - 80 g
Ser manouri - 80 g
papryka spiczasta (ramiro) - 2 szt.
oliwa z oliwek - 4 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Pomidory i pół cebuli kroimy w kostkę, a świeże zioła dość drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Następnie dodajemy do nich pieprz, a także skórkę i sok z cytryny. Na koniec do farszu dodajemy pokruszone sery i 1 łyżkę oliwy – całość wyrabiamy widelcem.
2.FASZERUJEMY PAPRYKI:
Papryki nacinamy w kształt litery T (jedno nacięcie wzdłuż krótkiego boku, drugie na jego środku wzdłuż długiego boku). Następnie pozbawiamy je gniazd nasiennych, smarujemy wewnątrz pozostałą oliwą i faszerujemy.
3.PIECZEMY I PODAJEMY PAPRYKI:
Papryki przekładamy do kosza airfryera i pieczemy przez ok. 15-20 minut w temp. 180°C. Upieczone papryki podajemy oprószone świeżym oregano.
Papryki zapiekane z greckimi serami

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Pomidory i pół cebuli kroimy w kostkę, a świeże zioła dość drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Następnie dodajemy do nich pieprz, a także skórkę i sok z cytryny. Na koniec do farszu dodajemy pokruszone sery i 1 łyżkę oliwy – całość wyrabiamy widelcem.

2

FASZERUJEMY PAPRYKI

Papryki nacinamy w kształt litery T (jedno nacięcie wzdłuż krótkiego boku, drugie na jego środku wzdłuż długiego boku). Następnie pozbawiamy je gniazd nasiennych, smarujemy wewnątrz pozostałą oliwą i faszerujemy.

3

PIECZEMY I PODAJEMY PAPRYKI

Papryki przekładamy do kosza airfryera i pieczemy przez ok. 15-20 minut w temp. 180°C. Upieczone papryki podajemy oprószone świeżym oregano.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1151,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1151,6 kcal

🥑

Tłuszcz

88 g

🌾

Węglowodany

76 g

🥬

Błonnik

29 g

💪

Białko

32,8 g

Podobne przepisy

Papryki zapiekane z greckimi serami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl