zywieniesportowcow.pl

Pieczony bakłażan w glazurze miso • przepis • składniki • przygotowanie

Pieczony bakłażan w glazurze miso, czyli idealny lekki obiad na letni dzień. Przygotuj go i przekonaj się, jak smakuje z dodatkiem marynowanej cebuli i sosu jogurtowo-ziołowego.

Pieczony bakłażan w glazurze miso

Pieczony bakłażan w glazurze miso, czyli idealny lekki obiad na letni dzień. Przygotuj go i przekonaj się, jak smakuje z dodatkiem marynowanej cebuli i sosu jogurtowo-ziołowego.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula czerwona - 1 szt.
woda - 100 ml
ocet jabłkowy - 100 ml
cukier trzcinowy - 1 łyżka
bakłażan - 1 szt.
jasna pasta miso - 1 łyżka
syrop klonowy - 1 łyżeczka
masło - 1 łyżka
olej sezamowy - 1 łyżka
sok z limonki - 1 łyżka
mięta świeża - 1 garść
natka pietruszki - 1 garść
kolendra świeża - 1 garść
świeży koperek - 0,5 pęczka
ząbek czosnku - 1 szt.
jogurt grecki - 150 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY CEBULĘ:
Cebulę kroimy w cienkie piórka i przekładamy do słoika. Wodę podgrzewamy i mieszamy z octem, cukrem oraz solą. Tak przygotowaną marynatą zalewamy cebulę i odstawiamy ją na min. 30 minut, a najlepiej na kilka godzin.
2.PRZYGOTOWUJEMY BAKŁAŻANA W GLAZURZE:
Bakłażana kroimy wzdłuż na ćwiartki i nacinamy miąższ w kratkę. Masło roztapiamy. Pastę miso, syrop klonowy, masło, olej sezamowy i sok z limonki dodajemy do miseczki i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną glazurą dokładnie smarujemy każdą ćwiartkę bakłażana.
3.PIECZEMY BAKŁAŻANA:
Bakłażany układamy skórką do dołu w koszu airfryera i pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 200°C, aż glazura się skarmelizuje.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS JOGURTOWO-ZIOŁOWY:
Wszystkie zioła bardzo drobno siekamy, a czosnek ścieramy na tarce. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski wraz z jogurtem oraz oliwą i dokładnie mieszamy. Gotowy sos doprawiamy według uznania solą i pieprzem.
5.PODAJEMY PIECZONEGO BAKŁAŻANA:
Jeszcze gorące kawałki bakłażana przekładamy na talerz, polewamy sosem i dekorujemy marynowaną cebulą. Gotowe danie możemy skropić sokiem z cytryny i oprószyć dodatkową porcją ziół.
Pieczony bakłażan w glazurze miso

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY CEBULĘ

Cebulę kroimy w cienkie piórka i przekładamy do słoika. Wodę podgrzewamy i mieszamy z octem, cukrem oraz solą. Tak przygotowaną marynatą zalewamy cebulę i odstawiamy ją na min. 30 minut, a najlepiej na kilka godzin.

2

PRZYGOTOWUJEMY BAKŁAŻANA W GLAZURZE

Bakłażana kroimy wzdłuż na ćwiartki i nacinamy miąższ w kratkę. Masło roztapiamy. Pastę miso, syrop klonowy, masło, olej sezamowy i sok z limonki dodajemy do miseczki i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną glazurą dokładnie smarujemy każdą ćwiartkę bakłażana.

3

PIECZEMY BAKŁAŻANA

Bakłażany układamy skórką do dołu w koszu airfryera i pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 200°C, aż glazura się skarmelizuje.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS JOGURTOWO-ZIOŁOWY

Wszystkie zioła bardzo drobno siekamy, a czosnek ścieramy na tarce. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski wraz z jogurtem oraz oliwą i dokładnie mieszamy. Gotowy sos doprawiamy według uznania solą i pieprzem.

5

PODAJEMY PIECZONEGO BAKŁAŻANA

Jeszcze gorące kawałki bakłażana przekładamy na talerz, polewamy sosem i dekorujemy marynowaną cebulą. Gotowe danie możemy skropić sokiem z cytryny i oprószyć dodatkową porcją ziół.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

610,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

305,1 kcal

🥑

Tłuszcz

15,8 g

🌾

Węglowodany

30,4 g

🥬

Błonnik

7,9 g

💪

Białko

12,1 g

Podobne przepisy

Pieczony bakłażan w glazurze miso - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl