zywieniesportowcow.pl

Tabbouleh z trzech rodzajów kaszy • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj tabbouleh z trzech rodzajów kaszy według przepisu Darii. To pyszne i pożywne danie!

Tabbouleh z trzech rodzajów kaszy

Wypróbuj tabbouleh z trzech rodzajów kaszy według przepisu Darii. To pyszne i pożywne danie!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 1 szt.
cytryna - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
granat - 1 szt.
kasza pęczak - 100 g
mięta świeża - 25 g
olej lniany - 50 ml
pomidorki koktajlowe - 100 g
sól - 1 szczypta
kolendra świeża - 3 łyżki
kasza kuskus - 50 g
ogórek małosolny - 3 szt.
komosa ryżowa (quinoa) - 100 g
ząbek czosnku - 2 szt.
natka pietruszki - 3 łyżki
pistacje - 30 g
skórka cytryny tarta - 1 łyżeczka
orzeszki piniowe - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.
Przygotuj sitko tarkę
2.GOTUJEMY KASZE KUSKUS ZALEWAMY:
WRZĄCĄ WODĄ POWYŻEJ POWIERZCHNI KASZY I POZOSTAWIAMY POD PRZYKRYCIEM, AŻ CAŁA WODA SIĘ WCHŁONIE.
3.
KOMOSĘ RYŻOWĄ I PĘCZAK – KAŻDE Z OSOBNA – PŁUCZEMY NA SITKU POD BIEŻĄCĄ WODĄ.
4.
KASZE PRZEKŁADAMY DO GARNKÓW, ZALEWAMY WODĄ, SOLIMY I GOTUJEMY PRZEZ 15 MINUT.
5.
UGOTOWANE KASZE STUDZIMY, A NASTĘPNIE MIESZAMY Z KUSKUSEM.
6.ŁĄCZYMY KASZE Z POZOSTAŁYMI:
składnikami Czosnek i zioła drobno siekamy.
7.
Dodajemy do kasz razem z sokiem z cytryny.
8.
Doprawiamy solą i pieprzem.
9.Dodajemy pokrojone:
awokado w łódeczki, pomidorki cherry w ćwiartki, ogórki w drobną kostkę i wyłuskane ziarna granatu.
10.
Całość polewamy olejem lnianym.
11.
Sałatkę tuż przed podaniem posypujemy podprażonymi na suchej patelni orzechami, posiekaną natką pietruszki i skórką z cytryny.
Tabbouleh z trzech rodzajów kaszy

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj sitko tarkę

2

GOTUJEMY KASZE KUSKUS ZALEWAMY

WRZĄCĄ WODĄ POWYŻEJ POWIERZCHNI KASZY I POZOSTAWIAMY POD PRZYKRYCIEM, AŻ CAŁA WODA SIĘ WCHŁONIE.

3

KOMOSĘ RYŻOWĄ I PĘCZAK – KAŻDE Z OSOBNA – PŁUCZEMY NA SITKU POD BIEŻĄCĄ WODĄ.

4

KASZE PRZEKŁADAMY DO GARNKÓW, ZALEWAMY WODĄ, SOLIMY I GOTUJEMY PRZEZ 15 MINUT.

5

UGOTOWANE KASZE STUDZIMY, A NASTĘPNIE MIESZAMY Z KUSKUSEM.

6

ŁĄCZYMY KASZE Z POZOSTAŁYMI

składnikami Czosnek i zioła drobno siekamy.

7

Dodajemy do kasz razem z sokiem z cytryny.

8

Doprawiamy solą i pieprzem.

9

Dodajemy pokrojone

awokado w łódeczki, pomidorki cherry w ćwiartki, ogórki w drobną kostkę i wyłuskane ziarna granatu.

10

Całość polewamy olejem lnianym.

11

Sałatkę tuż przed podaniem posypujemy podprażonymi na suchej patelni orzechami, posiekaną natką pietruszki i skórką z cytryny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2164,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

541,1 kcal

🥑

Tłuszcz

23,7 g

🌾

Węglowodany

76,1 g

🥬

Błonnik

14,2 g

💪

Białko

14,2 g

Podobne przepisy

Tabbouleh z trzech rodzajów kaszy - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl