zywieniesportowcow.pl

Gulasz z chorizo i krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie

W tym gulaszu spotykają się smaki słonecznego południa: chorizo, owoce morza i warzywa, które razem tworzą sycącą i apetyczną całość. Idealna propozycja obiadu w stylu hiszpańskim!

Gulasz z chorizo i krewetkami

W tym gulaszu spotykają się smaki słonecznego południa: chorizo, owoce morza i warzywa, które razem tworzą sycącą i apetyczną całość. Idealna propozycja obiadu w stylu hiszpańskim!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chorizo - 150 g
cebula - 1 szt.
marchew - 1 szt.
seler naciowy - 2 łodygi
czosnek główka - 3 ząbki
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
bulion drobiowy - 750 ml
krewetki - 400 g
ciecierzyca konserwowa - 400 g
natka pietruszki - 0,5 pęczka
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY CHORIZO:
Żeliwną patelnię stopniowo rozgrzewamy na średnim ogniu, a następnie smażymy na niej chorizo pokrojone w plasterki. Gdy wytopi się tłuszcz, a kiełbasa się zarumieni, usmażone chorizo przekładamy do miseczki.
2.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Na patelni, na tłuszczu wytopionym z kiełbasy, smażymy warzywa pokrojone w kostkę: cebulę i marchewkę oraz seler pokrojony na mniejsze kawałki. Całość smażymy ok. 10 minut na średnim ogniu, a pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
3.GOTUJEMY GULASZ:
Dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość gotujemy jeszcze ok. 2-3 minut i zalewamy bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gulasz z chorizo i krewetkami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY CHORIZO

Żeliwną patelnię stopniowo rozgrzewamy na średnim ogniu, a następnie smażymy na niej chorizo pokrojone w plasterki. Gdy wytopi się tłuszcz, a kiełbasa się zarumieni, usmażone chorizo przekładamy do miseczki.

2

PODSMAŻAMY WARZYWA

Na patelni, na tłuszczu wytopionym z kiełbasy, smażymy warzywa pokrojone w kostkę: cebulę i marchewkę oraz seler pokrojony na mniejsze kawałki. Całość smażymy ok. 10 minut na średnim ogniu, a pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.

3

GOTUJEMY GULASZ

Dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość gotujemy jeszcze ok. 2-3 minut i zalewamy bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1845,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

615,1 kcal

🥑

Tłuszcz

26,3 g

🌾

Węglowodany

48,9 g

🥬

Błonnik

12 g

💪

Białko

47,2 g

Podobne przepisy

Gulasz z chorizo i krewetkami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl