zywieniesportowcow.pl

Gulasz węgierski • przepis • składniki • przygotowanie

Wołowina, warzywa i odrobina cierpliwości – to sprawdzony przepis na doskonały gulasz!

Gulasz węgierski

Wołowina, warzywa i odrobina cierpliwości – to sprawdzony przepis na doskonały gulasz!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 2 szt.
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka czerwona - 1 szt.
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
liść laurowy - 5 szt.
marchew - 1 szt.
papryka mielona ostra - 3 łyżki
papryka zielona - 1 szt.
pieczarka - 500 g
smalec - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
ziele angielskie - 5 szt.
pomidory krojone z puszki - 400 g
mąka pszenna - 2 łyżki
mięso wołowe - 1 kg
ząbek czosnku - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA I MIĘSO:
Mięso kroimy w kostkę (1 x 1 cm). Cebulę i paprykę kroimy w kostkę (2 x 2 cm). Czosnek drobno siekamy, pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Marchew kroimy w kostkę.
2.GOTUJEMY GULASZ:
Mięso oprószamy mąką i przesmażamy na smalcu na brązowy kolor. Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy paprykę mieloną (i słodka, i ostrą) i koncentrat. Chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy pomidory z puszki i skórkę otartą z cytryny. Dusimy przez ok. 10 minut, w razie potrzeby podlewamy wodą. Całość dodajemy do mięsa. Dolewamy wody, tak aby pokryła całkowicie mięso. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy do miękkości przez ok. 1,5 godziny.
3.DOPRAWIAMY GULASZ:
Marchew przesmażamy na patelni i dodajemy do gotującego się mięsa. 20 minut przed końcem gotowania do gulaszu dodajemy przesmażoną paprykę i pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gulasz węgierski

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA I MIĘSO

Mięso kroimy w kostkę (1 x 1 cm). Cebulę i paprykę kroimy w kostkę (2 x 2 cm). Czosnek drobno siekamy, pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Marchew kroimy w kostkę.

2

GOTUJEMY GULASZ

Mięso oprószamy mąką i przesmażamy na smalcu na brązowy kolor. Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy paprykę mieloną (i słodka, i ostrą) i koncentrat. Chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy pomidory z puszki i skórkę otartą z cytryny. Dusimy przez ok. 10 minut, w razie potrzeby podlewamy wodą. Całość dodajemy do mięsa. Dolewamy wody, tak aby pokryła całkowicie mięso. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy do miękkości przez ok. 1,5 godziny.

3

DOPRAWIAMY GULASZ

Marchew przesmażamy na patelni i dodajemy do gotującego się mięsa. 20 minut przed końcem gotowania do gulaszu dodajemy przesmażoną paprykę i pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

913,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

152,2 kcal

🥑

Tłuszcz

3,8 g

🌾

Węglowodany

29,2 g

🥬

Błonnik

6,7 g

💪

Białko

6,7 g

Podobne przepisy