Gryczane pierogi z bobem • przepis • składniki • przygotowanie
Wykorzystaj w pełni sezon na bób i podaj te pyszne nasiona w całkiem nowy sposób! Przepis Karola na pierogi z bobem i parmezanem pozwoli Ci przygotować pyszny letni obiad dla całej rodziny!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI FARSZU
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek pokrojony w plasterki przesmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy lekko się zeszklą, dodajemy posiekany bób. Mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mleko podgrzewamy w rondelku. Dodajemy masło, mieszamy. Gotujemy chwilę i zdejmujemy z ognia.
WYRABIAMY CIASTO
Gdy składniki się połączą, przekładamy ciasto na blat oprószony mąką i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy z niego kulkę i odkładamy na bok, by chwilę odpoczęło.
PRZYGOTOWYUJEMY FARSZ
Przesmażony farsz przekładamy na talerz, rozkładamy równomiernie i studzimy. Dodajemy ser starty na tarce o drobnych oczkach i skórkę otartą z cytryny. Mieszamy.
FORMUJEMY I GOTUJEMY PIEROGI
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy z niego kółka za pomocą wycinaka lub szklanki. Na każdy krążek ciasta nakładamy farsz i sklejamy brzegi.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Czosnek pokrojony w plasterki lekko podgrzewamy na patelni na roztopionym maśle. Dolewamy odrobinę wody po gotowaniu pierogów. Mieszamy i podgrzewamy, aż woda odparuje, a sos zgęstnieje.
PODAJEMY PIEROGI
Ugotowane pierogi blanszujemy ok. pół minuty na patelni po szpinaku i wykładamy na talerz. Polewamy je resztą emulsji z patelni i posypujemy serem grana padano startym na tarce o drobnych oczkach.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3876 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
969 kcal
Tłuszcz
37,2 g
Węglowodany
116,7 g
Błonnik
44,6 g
Białko
44,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wytrawna konfitura z pomidorów i chili
Konfitura w wersji wytrawnej, lekko pikantna? Wypróbuj przepis Karola na konfiturę z pomidorów z dodatkiem chili. To smak, który zapadnie Ci w pamięć.

Omlet biszkoptowy z borówkami i serkiem
Puszysty omlet z mąki orkiszowej, który podasz z delikatnym serkiem waniliowym i borówkami. Brzmi jak pomysł na idealne śniadanie? Wypróbuj przepis Pawła, by się przekonać!

Smalec z fasoli
Smalec z fasoli to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego smalcu wieprzowego. Ten roślinny zamiennik cieszy się coraz większą popularnością wśród osób poszukujących bezmięsnych smarowideł. Smalec z fasoli jest niezwykle prosty w przygotowaniu i można wykorzystać go nie tylko do kanapek. Jak przyrządzić ten nietuzinkowy produkt? Odkryj nasz przepis na pyszny smalec z fasoli!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Polędwiczka w pieprzu z brukselką
Szukasz pomysłu na łatwy i pyszny obiad? Spróbuj kruchej polędwiczki otulonej pieprzem i brukselki z dodatkiem ziołowego pesto!

Wegańska carbonara z boczkiem z tofu
Jeden z popularniejszych przepisów na makaron inspirowanych kuchnią Włoch, w lekkiej, bezmięsnej wersji! Sprawdź, jak Kinga dobiera i łączy składniki wegańskiej carbonary!

Zupa buraczkowa
Podczas świąt wielkanocnych na stole również może pojawić się zupa buraczkowa! Na wędzonce, z dodatkiem białej kiełbasy i jajka!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka chlebowa z jajem poszetowym według Okrasy
Niesztampowy pomysł na chleb! Zamiast tradycyjnej kanapki – pyszna sałatka. Świetna na śniadanie lub przyjęcie.

Leczo z frankfurterkami
Aromatyczne leczo, pełne kolorowych warzyw, frankfurterek i pomidorowego sosu – to świetny pomysł na szybki obiad lub kolację dla całej rodziny.

Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
Do klasyki polskich wiosennych obiadów nikogo nie trzeba zachęcać, ale zawsze warto poznać wyjątkowy przepis na kotlety! Podaj je z młodymi ziemniakami i ciesz się smakiem sezonowych pyszności!