zywieniesportowcow.pl

Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na obiad z grilla? Wypróbuj przepis Okrasy na grillowane szaszłyki w towarzystwie sosu orzechowego.

Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej

Szukasz pomysłu na obiad z grilla? Wypróbuj przepis Okrasy na grillowane szaszłyki w towarzystwie sosu orzechowego.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

boczek wędzony w plastrach - 100 g
curry - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 4 szt.
fasola szparagowa - 200 g
limonka - 1 szt.
masło orzechowe - 2 łyżki
miód - 3 łyżeczki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
kurczak filety z piersi - 500 g
pomidorki koktajlowe - 7 szt.
rukola - 50 g
sos sojowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MARYNATY:
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w podłużne paski o szerokości około 1,5 cm.Do większego naczynia wlewamy sos sojowy. Ząbek czosnku siekamy, a następnie rozcieramy płaską stroną noża, żeby wydobyć z niego sok. Przekładamy go do miski z sosem sojowym. Dodajemy miód, 2 płaskie łyżki masła orzechowego, skórkę otartą z wyszorowanej i sparzonej wcześniej limonki. Wyciskamy z limonki odrobinę soku i też dodajemy do marynaty. Przyprawiamy 1 łyżeczką curry. Wszystko dokładnie mieszamy, podlewając odrobiną oliwy z oliwek. Obtaczamy kurczaka w marynacie i odstawiamy na 10-15 minut.
2.FASOLKĘ SZPARAGOWĄ ZAWIJAMY W BOCZEK:
Fasolkę blanszujemy kilka minut w gorącej wodzie. Już ostudzoną marynujemy w oliwie z oliwek i posiekanym w cienkie plastry czosnku. Doprawiamy odrobiną pieprzu. Małe pęczki fasolki, po około 4-6 sztuk, zawijamy w plastry wędzonego boczku. Odkładamy na bok..
3.NABIJAMY NA PATYCZKI ZAMARYNOWANEGO KURCZAKA:
Paski kurczaka nadziewamy na namoczone wcześniej przez kilkanaście minut w zimnej wodzie patyczki. Jeśli plaster kurczaka jest większy, warto nadziać go na dwa patyczki.
Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MARYNATY

Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w podłużne paski o szerokości około 1,5 cm.Do większego naczynia wlewamy sos sojowy. Ząbek czosnku siekamy, a następnie rozcieramy płaską stroną noża, żeby wydobyć z niego sok. Przekładamy go do miski z sosem sojowym. Dodajemy miód, 2 płaskie łyżki masła orzechowego, skórkę otartą z wyszorowanej i sparzonej wcześniej limonki. Wyciskamy z limonki odrobinę soku i też dodajemy do marynaty. Przyprawiamy 1 łyżeczką curry. Wszystko dokładnie mieszamy, podlewając odrobiną oliwy z oliwek. Obtaczamy kurczaka w marynacie i odstawiamy na 10-15 minut.

2

FASOLKĘ SZPARAGOWĄ ZAWIJAMY W BOCZEK

Fasolkę blanszujemy kilka minut w gorącej wodzie. Już ostudzoną marynujemy w oliwie z oliwek i posiekanym w cienkie plastry czosnku. Doprawiamy odrobiną pieprzu. Małe pęczki fasolki, po około 4-6 sztuk, zawijamy w plastry wędzonego boczku. Odkładamy na bok..

3

NABIJAMY NA PATYCZKI ZAMARYNOWANEGO KURCZAKA

Paski kurczaka nadziewamy na namoczone wcześniej przez kilkanaście minut w zimnej wodzie patyczki. Jeśli plaster kurczaka jest większy, warto nadziać go na dwa patyczki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1371,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

685,7 kcal

🥑

Tłuszcz

13,1 g

🌾

Węglowodany

27 g

🥬

Błonnik

5,7 g

💪

Białko

69,3 g

Podobne przepisy

Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl