Grillowane szaszłyki z karkówki ze szparagami • przepis • składniki • przygotowanie
Soczyste szaszłyki, pieczone ziemniaczki i grillowane szparagi – oto tajemnica udanego przyjęcia grillowego!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNOWANIE MIĘSA
Imbir ścieramy na tarce. Łączymy z sosami, miodem. Ścieramy skórkę z cytryny. Całość mieszamy. Opcjonalnie dodajemy oliwę z oliwek.
NABIJANIE SZPARAGÓW NA PATYCZKI
Czosnek kroimy w plasterki. Szparagi polewamy oliwą, dodajemy do nich czosnek, doprawiamy solą i pieprzem roztartym w moździerzu. Całość mieszamy. Zamarynowane szparagi układamy w rządku i nabijamy w poprzek na dwa patyczki (około 10 sztuk).
PRZYGOTOWANIE SOSU Z BAKŁAŻANA
Bakłażana grillujemy w całości, aż stanie się miękki. Miąższ przekładamy do naczynia blendera wraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku, kilkoma gałązkami kolendry i pastą tahini. Doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Całość blendujemy. Dolewamy odrobinę oliwy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1254,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
313,7 kcal
Tłuszcz
26,3 g
Węglowodany
19,1 g
Błonnik
27,1 g
Białko
27,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Czekoladowe ciasto meksykańskie
Intensywnie czekoladowe, wilgotne ciasto z mango i odrobiną papryki rodem z Meksyku! Wypróbuj przepis Pawła już dziś!

Słońce z ciasta francuskiego z serami i szynką
Niezwykle szybkie w przygotowaniu danie, które będzie idealną kolacją lub przekąską podczas spotkania z najbliższymi. Skuś się na ten serowy przepis, któremu charakteru dodaje szynka z indyka i sezam.

Pesto eggs – jajka sadzone na domowym pesto
Pesto eggs, czyli śniadanie, które zyskało wielką popularność na platformie TikTok! To pyszne i aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się w leniwy sobotni lub niedzielny poranek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gulasz z kiszoną kapustą i papryką
Dania jednogarnkowe są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wypróbuj przepis na gulasz z mięsem mielonym i kolorową papryką!

Babka kawowa
Babka kawowa w wydaniu deluxe! Łatwy w wykonaniu przepis na świąteczne dni!

Udka w kiszonej kapuście z purée kaparowym
Pyszne nawiązanie do kuchni niemieckiej. Puszyste purée z kaparami i chrupiący kurczak smakują fenomenalnie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
Pyszne drożdżówki według przepisu naszego cukiernika. Świetnie się sprawdzą jako słodkie drugie śniadanie!

Wieniec z Frankfurtu
Słynne ciasto prosto z niemieckiego Frankfurtu zawitało też w Kuchni Lidla. Biszkoptowe, kremowe i sycące – po prostu pyszne!

Faszerowana dynia
Zupa z dyni to niejedyny sprawdzony sposób na jej przygotowanie. Przygotuj z dyni coś innego i wypełnij ją farszem bogatym w wiele smaków.